Δυο πασίγνωστες εταιρίες για φοροδιαφυγή “τσάκωσε” η Αρχή Ξεπλύματος

 22/07/2024    07 : 33 : 22
βουρλιωτης
70 / 100

Τζίρους εκατομμυρίων αλλά και φορολογικές απάτες “πετύχαιναν”, όπως φαίνεται, δυο μεγάλες και γνωστές εταιρίες, που τέθηκαν στο στόχαστρο της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, οι οποίες πλέον θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές που θα τις ερευνήσουν με βάση τα πορίσματα της Αρχής για τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φορολογικής απάτης.

Πρόκειται για μια εταιρία τεχνολογίας (εμπορία εξαρτημάτων κλπ) στην Αθήνα και μια εταιρία εμπορίας αγροτικών και οικοδομικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες με βάση τα πορίσματα που συντάχθηκαν με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ Χαρ. Βουρλιώτη, είχαν κάνει “τέχνη” την φοροαποφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από πληροφορίες για τραπεζικές συναλλαγές που θεωρήθηκαν ύποπτες και τελικά μάλλον χτύπησε “φλέβα χρυσού”.

-Στην περίπτωση της Αθηναϊκής εταιρίας τεχνολογίας δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί 6 μελών του ΔΣ καθώς και ακίνητα με αφορμή τον εντοπισμό εικονικών τιμολογίων και συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρίες που είχαν συστήσει προκειμένου ακόμα και να συμψηφίσουν ΦΠΑ και να εισπράττουν επιστροφές πολλών χιλιάδων ευρώ. Εν συνεχεία προχωρούσαν στην διαδικασία ξεπλύματος αυτών των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα η ζημία του δημοσίου φτάνει σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το πόρισμα έχει ήδη σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

– Στην περίπτωση της εταιρίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη , η ενασχόλησή της αφορά εμπορία τυροκομικών, αγροτικών οικοδομικών υλικών. Μάλιστα η εταιρία είχε στήσει και ένα πλέγμα 5 – 6 δορυφορικών εταιριών προκειμένου να μπορεί να κάνει εικονικές συναλλαγές ακόμα και με τη Βόρεια Μακεδονία. Ήδη δεσμεύθηκαν ακίνητα και λογαριασμοί 15 φυσικών προσώπων και 5- 6 νομικών προσώπων που φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση, η οποία αφορά φορολογική απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα φέρονται να εντοπίστηκαν και πλαστά και εικονικά τιμολόγια προκειμένου να λαμβάνουν επιστροφές φόρων και να μην αποδίδουν ΦΠΑ. Κι εδώ τα ερευνόμενα αδικήματα είναι ξέπλυμα και φορολογική απάτη. Η υπόθεση θα διερευνηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}