ΔΣΑ: Πολλά κενά και δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες στο Πρωτοδικείο Αθηνών

ΔΣΑ: Πολλά κενά και δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες στο Πρωτοδικείο Αθηνών
70 / 100

Μεγάλες δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες στο Πρωτοδικείο Αθηνών καταγράφει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), με κυριότερη αιτία την έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο Σύμβουλος του ΔΣΑ, Φώτης Γιαννούλας από την Προϊσταμένη της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Αθηνών, υπάρχουν 249 κενά γραμματέων και 28 κενά επιμελητών, την ώρα που η κατάσταση αυτή είναι ίδια εδώ και τουλάχιστον ένα έτος.

Πρωτοδικείο Αθηνών: Στο “κόκκινο” η υποστελέχωση

Είναι χαρακτηριστικό όπως σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών, αυτή την στιγμή στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Ευρώπης είναι τοποθετημένοι 431 δικαστές και υπηρετούν 432 υπάλληλοι.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις συχνές καταγγελίες της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), καθώς και τις αναφορές που όπως έγραψε το dikastiko.gr περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναλογία δικαστών/δικαστικών υπαλλήλων μειώνεται από το 2015 και σήμερα είναι 1,09 δικαστικοί υπάλληλοι ανά δικαστή. Όπως σημειώνει πρόκειται για σημαντική μείωση καθώς το 2015 η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας δικαστής για 2,53 δικαστικούς υπαλλήλους.

Παράλληλα, τονίζεται πως οι αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση. Για την ικανοποίηση εντελώς επειγουσών και άμεσων αναγκών του Πρωτοδικείου απαιτείται κατεπειγόντως η πρόσληψη τουλάχιστον 60 υπαλλήλων.

Κενό γράμμα η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Για το λόγο αυτό, ο ΔΣΑ καλεί σε άμεση παρέμβαση το υπουργείο Δικαιοσύνης «προς επίλυση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος, χωρίς την οποία κάθε άλλο μέτρο επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης καθίσταται αλυσιτελές».

Ο ΔΣΑ αναγνωρίζει πως «τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρονική δικαιοσύνη έχει προσφέρει σημαντικά εργαλεία ταχύτερης διεκπεραίωσης των διαδικαστικών ενεργειών που απαιτείται να γίνονται καθημερινά». Ωστόσο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «η ηλεκτρονική δικαιοσύνη καταντά πολλές φορές γράμμα κενό, όταν απουσιάζει η αναγκαία υποδομή, ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να τροφοδοτείται από τα αναγκαία στοιχεία».

Και καταλήγει: «Ο τρόπος που μέχρι στιγμής λειτουργεί η ηλεκτρονική δικαιοσύνη δεν έχει υποκαταστήσει την ανάγκη ύπαρξης υπαλλήλων. Κάθε άλλο. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η ηλεκτρονική δικαιοσύνη απαιτείται η ύπαρξη ικανού σε αριθμό προσωπικού, ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος».

ΠΗΓΗ