ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα «κόψει ταχύτητα» φέτος

 23/06/2024    07 : 05 : 26
diethnes nomismatiko tameio dnt
70 / 100

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεκαθάρισε πως οι μέρες που το ΔΝΤ έκανε τακτικές υποβαθμίσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν σχεδόν τελειώσει αν και για την τρέχουσα χρονιά προβλέπει οικονομική επιβράδυνση.

«Δεν βλέπω υποβάθμιση τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα υποχωρήσουμε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του 2022. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο κατώτερο σημείο φέτος και το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία με ανοδικές τάσεις», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει τρεις φορές επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη από τον Οκτώβριο του 2021.

Σχετικά με το θέμα της πιθανής μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αλλά παραμένει «ακόμα αρκετά υψηλός».

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην τραβήξουν το πόδι τους από το φρένο πολύ νωρίς», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά την Κίνα, επανέλαβε τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι θα έχει ανάπτυξη, αλλά η συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο μεγάλη όπως στο παρελθόν.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις μέρες που η Κίνα παρείχε περίπου το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», ξεκαθάρισε.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}