ΔΝΤ: Ζητά νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed

 15/07/2024    09 : 34 : 36
δντ
66 / 100

Η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια επιπλέον 25 μονάδες βάσης και να τα διατηρήσει στη συνέχεια σταθερά έως το τέλος του επόμενου έτους, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία.

Καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι υψηλός, παρά τη σταδιακή μείωσή του, το ΔΝΤ καλεί τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,25% έως 5,5% από 5% έως 5,25% σήμερα.

Γκεοργκίεβα: Η δουλειά δεν έχει γίνει ακόμη
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει περιθώριο και άλλων αυξήσεων στα επιτόκια, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία.

«Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, οι δαπάνες για προσωπική κατανάλωση (PCE) μας λένε ότι η δουλειά δεν έχει γίνει ακόμη… Πράγματι, πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα στοιχεία και να δούμε πόσες (αυξήσεις) θα χρειάζονταν για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο», σημείωσε η Γκεοργκίεβα.

Η δήλωσή της έγινε καθώς ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η Fed – αυτός που αφορά τις τιμές για τις καταναλωτικές δαπάνες χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – αυξήθηκε στο 4,7% τον Απρίλιο από 4,6% τον Μάρτιο.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί στην έκθεση ότι οι δέκα συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων της Fed από τον περασμένο Μάρτιο μπορεί να μην αρκέσουν για τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο 2% της Fed.

Λιγότερο ευαίσθητες οι δαπάνες στα επιτόκια
Όπως αναφέρει, οι δαπάνες των καταναλωτών και οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν φανεί λιγότερο ευαίσθητες στα επιτόκια σε σχέση με προηγούμενους κύκλους αυξήσεων τους καθώς μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν μακροπρόθεσμο χρέος με σταθερά επιτόκια.

«Αυτό δημιουργεί έναν σημαντικό κίνδυνο για τη Fed να πρέπει να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι αναμένεται σήμερα για την επάνοδο του πληθωρισμού στο 2%», αναφέρει η έκθεση.

Το Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αργά και θα κινείται στο 4% στο τέλος του έτους, ενώ αναμένει ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% το επόμενο έτος.

Η Γκεοργκίεβα συναντήθηκε χθες το πρωί με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν και το πρόεδρο της Fed, Τζέι Πάουελ, δηλώνοντας ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση των απόψεων της Fed και της κυβέρνησης.

Προβλήματα για τις τράπεζες
Υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, μετά την κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών, όπως της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic. To ΔΝΤ τόνισε ότι τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να αποκαλύψουν μεγαλύτερα και πιο συστημικά προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών απ’ ΄΄ότι έχει φανεί έως τώρα.

«Μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από την κατοχή χρεογράφων μεγάλης διάρκειας θα αυξάνονταν τόσο για τις τράπεζες όσο και τα για τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα και το κόστος νέας χρηματοδότησης θα γινόταν μη διαχειρίσιμο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», προκαλώντας μία αύξηση των χρεοκοπιών και επιδείνωση της ποιότητας των πιστώσεων, αναφέρει η έκθεση.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}