Δικηγόροι: “Κόκκινη γραμμή” η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

 10/12/2023    08 : 50 : 47
δικαιοσυνη2
70 / 100

Θέσεις μάχης λαμβάνουν οι δικηγόροι μπροστά στο ενδεχόμενο να ισχύσει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2023. Σε περίπτωση που προωθηθεί τελικά σχετική διάταξη από το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ειδικότερα, η Επιτροπή «εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην αύξηση, από 1.1.2023, των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού».

Όπως σημειώνει «η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους δικηγόρους, όπως φάνηκε τόσο με τη στάση που κράτησε απέναντί τους μέσα στην πανδημία όσο και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ κλπ). Τουναντίον, τους επιβαρύνει με περαιτέρω αύξηση του λειτουργικού τους κόστους».

Στην απόφαση τονίζεται ότι «η αύξηση αυτή, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα απορροφηθεί στο μέλλον, όταν οι οικονομικές συνθήκες διαφοροποιηθούν, δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη αύξηση των συντάξεων και δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες εις βάρος ιδίως των αμίσθων δικηγόρων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών με ίδιες δαπάνες, σε αντίθεση με τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων καλύπτονται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη τους».

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών: Οι αποφάσεις των δικηγόρων

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

Να αποστείλει επιστολή, σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία να εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία τους για την επικείμενη αύξηση από 1-1-2023 των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ.
Να δημοσιοποιήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο το θέμα της αύξησης των εισφορών και τις αρνητικές συνέπειές του στους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες.
Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της αυτή, να προβεί άμεσα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του δικηγορικού σώματος και να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δ. Βερβεσός: Είμαστε ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη

Τη σαφή αντίθεση σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως θα δώσει… μάχη για αναστολή οποιασδήποτε σχετικής διάταξης.

Αυτό αποτυπώθηκε και σε συνάντηση που είχε πρόσφατα αντιπροσωπεία του ΔΣΑ αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και το σύμβουλο-ταμία Κωνσταντίνο Καρέτσο με τον υφυπουργό και τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Τσακλόγλου και Παυλίνα Καρασιώτη.

«Με επιχειρήματα και στοιχεία αποδείξαμε ότι αφενός μεν υπάρχει σημαντική μείωση εργασιών δικηγόρων προσκομίζοντας πίνακες γραμματίων κατ’ έτος, περαιτέρω ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει ενεργές ρυθμίσεις που καθιστούν την πληρωμή των μηνιαίων υποχρεώσεων από δύσκολη έως αδύνατη και αφετέρου την απρόοπτα δυσμενή μεταβολή των πραγμάτων ως προς το ύψος του τρέχοντος πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση όλων των προϊόντων, υπηρεσιών αλλά κυρίως της ενέργειας» ανέφεραν οι εκπρόσωποι των δικηγόρων για το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

“Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες βρίσκονται σήμερα ανάμεσα στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους. Αγνοήθηκαν πλήρως από τον Πρωθυπουργό στις εξαγγελίες της ΔΕΘ” ανέφερε ο κ. Βερβεσός.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ανάμεσα στα άλλα πως έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά 460.000 το 2022».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}