Δικηγόροι για Τέμπη: “Να μην υπάρξει συγκάλυψη, να αναζητηθούν ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται”

 24/04/2024    09 : 34 : 38
δικηγοροι
68 / 100

Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη βρέθηκαν οι δικηγόροι της χώρας. Με μία ηχηρή παρέμβαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατατέθηκε ενώπιον του εφέτη ανακριτή Λάρισας από 47 Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας, δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά των ήδη κατηγορούμενων και κάθε άλλου υπευθύνου για την τυχόν αξιόποινη συμπεριφορά τους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν στα Τέμπη στις 28.02.2023.

Τέμπη: Η παρέμβαση έγινε κατ’ άρθρο 90 ζ του Κώδικα Δικηγόρων
Η παρέμβαση έγινε κατ’ άρθρο 90 ζ Κώδικα Δικηγόρων και με την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Οι δικηγόροι τόνισαν την ανάγκη «η Δικαιοσύνη οφείλει να κινηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα» και επεσήμαναν σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δημήτρη Βερβεσό ότι «πρέπει να διερευνηθεί κάθε αξιόποινη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που είχαν υποχρέωση για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, η τυχόν ύπαρξη των οποίων θα απέτρεπε την τραγωδία, χωρίς να περιοριστεί η έρευνα στους τελευταίους τροχούς του συρμού των ευθυνών αλλά να αναζητήσει και τους κύριους υπαίτιους».

Όπως προστέθηκε «οι υπαίτιοι, με πράξεις ή παραλείψεις, όποιοι και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να υποστούν τις συνέπειες που τους αναλογούν».

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, πέραν των εφετών- ανακριτών, στους οποίους κατέθεσαν την δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας, συναντήθηκαν με τον Διευθύνοντα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και την Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Λάρισας.

Την ενεργοποίηση της νομικής διάταξης που δίνει το δικαίωμα στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να παρίστανται προς υποστήριξη της κατηγορίας (πολιτική αγωγή) σε ζητήματα ευρύτερα κοινωνικού ενδιαφέροντος που διερευνά η Δικαιοσύνη, ενεργοποιεί για πρώτη φορά η Συντονιστική της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Ο θεσμικός ρόλος

Η δυνατότητα της παράστασης για τέτοιες υποθέσεις όπως ανέφερε το dikastiko.gr δίδεται από το άρθρο 90 περ. ζ΄ του Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013) όταν πρόκειται για αδικήματα οποιασδήποτε φύσης, που άπτονται του ευρύτερου κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.

Είναι όμως αξιοσημείωτο πως η διάταξη ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και έρχεται να ρίξει το θεσμικό βάρος των δικηγόρων, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, ως δικλείδα ασφαλείας στην προσπάθεια πλήρους αποκάλυψης της αλήθειας και στόχευσης της έρευνας κατά οποιουδήποτε υπευθύνου, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται : “…Με απόλυτο σεβασμό στο έργο Σας και με τη βεβαιότητα ότι θα το επιτελέσετε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και με τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων που υπήρξαν, προβαίνουμε στις ως άνω ενέργειες, προκειμένου να συμβάλουμε στην ολόπλευρη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος, με ψύχραιμη και νηφάλια προσέγγιση, χωρίς υπερβολές και ακρότητες που θα αδικούσαν και το έργο σας και τη μνήμη των θυμάτων. Ο θεσμικός μας ρόλος και χρέος έναντι της Ελληνικής Κοινωνίας μάς επιβάλλει αυτή την παρέμβαση”, αναφέρουν οι δικηγόροι.

Ως εκπρόσωποι του συλλόγου, τη νομική εκπροσώπηση και διαχείριση αναλαμβάνουν οι διαπρεπείς ποινικολόγοι Βασ. Χειρδάρης και Τάσος Τριανταφύλλου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}