Διασταυρώσεις σε POS, ταμειακές και ελεύθερους επαγγελματίες

 18/05/2024    09 : 36 : 13
69 / 100

Μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες τους είναι διπλάσιες η φορολογική διοίκηση βάζει στο στόχαστρο και τις επιχειρήσεις στις οποίες προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των εισπράξεων από τερματικά POS και των στοιχείων των ταμειακών μηχανών.

Ήδη ο νέος σχεδιασμός προβλέπει διπλασιασμό των διασταυρώσεων και των ελέγχων σε σχέση με το επιχειρησιακό σχέδιο του 2023, κάτι που σημαίνει ότι οι 1.200 ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα βρίσκονται επί ποδός όλο το χρόνο για να επιτύχουν τον στόχο τους.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης έχει πάρει σοβαρά το θέμα της φοροδιαφυγής και όπως φαίνεται βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του.

Οι συσκέψεις με τη φορολογική διοίκηση και τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Χ. Θεοχάρη είναι συνεχής κάτι που θα συνεχισθεί αναφέρουν με νόημα, σημειώνοντας ότι τα ηλεκτρονικά εργαλεία θα συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ θα προστεθούν και νέοι ελεγκτές για να συνδράμουν το έργο της φορολογικής διοίκησης.

Ήδη στα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν μπει τα δεδομένα για τον εντοπισμό όσων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και έχουν ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες. Ταυτόχρονα “τρέχουν” και διασταυρώσεις μεταξύ των εισπράξεων των POS και αυτών των ταμειακών μηχανών.

Ήδη, εντοπίστηκαν τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, μία στον Πόρο και ένα κατάστημα ρούχων στην Μύκονο με αναντιστοιχίες και ως εκ τούτου τους επιβλήθηκαν ποινές όπως “λουκέτο” και πρόστιμα. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν να έχουν δεχθεί πληρωμές μέσω POS, για τις οποίες όμως δεν εξέδωσαν απόδειξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν διαβίβασαν τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Επί της ουσίας οι πελάτες που πληρώνουν με κάρτα, είτε δεν λαμβάνουν καμία απόδειξη, είτε παίρνουν απόδειξη, αλλά το κατάστημα δεν τη δηλώνει στην εφορία.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}