Πενταπλασιάστηκε σε 20 χρόνια το παγκόσμιο δημόσιο χρέος!

Δευτέρα 03/10/2023    12 : 55 : 52
βομβα χρεος
64 / 100

Το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τον παγκόσμιο πληθυσμό, αλλά και για τον τρόπο που αναπτύσσεται ο ίδιος ο καπιταλισμός, καθώς, όπως διαπιστώνει έκθεση του ΟΗΕ, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ των 92 τρισ. δολαρίων για το 2022, καθώς οι κυβερνήσεις δανείστηκαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Το εγχώριο και το εξωτερικό χρέος έχουν πενταπλασιαστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αυξανόμενα με ρυθμό ταχύτερο από τη μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία από το 2000 έχει τριπλασιαστεί, όπως τονίζεται στην έκθεση.

Το 30% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους ανήκει σε αναπτυσσόμενες χώρες, το 70% του οποίου αφορά την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 59 χώρες έχουν λόγο του χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60%, επίπεδο που θεωρείται υψηλό.

«Το χρέος αποτελεί ένα σημαντικό βάρος για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την αύξηση του κόστους, τις υποτιμήσεις νομισμάτων και της υποτονικής ανάπτυξης» υπογραμμίζει η έκθεση του ΟΗΕ.

Επιπλέον, η αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος καθιστά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ακριβή για τις αναπτυσσόμενες χώρες, επισημαίνει ο ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι τόκοι για την αποπληρωμή του χρέους υπερβαίνουν το 10% για 50 αναδυόμενες οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}