Δεσμώτες ενός Χρέους 54 τρις δολαρίων οι Αμερικανοί πολίτες

 13/04/2024    09 : 16 : 43
χρεη ηπα
70 / 100

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να προσθέσουν σχεδόν 19 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό τους χρέος την επόμενη δεκαετία, καθώς το αυξανόμενο κόστος της γήρανσης του πληθυσμού και οι υψηλότεροι τόκοι συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου-γράφουν οι Alan Rappeport και Jim Tankersley στην ναυαρχίδα του deep state, τους New York Times.

Βy Pendulum

Μόνο που η καλή εφημερίδα και οι καλοί δημοσιογράφοι δεν μας λένε σε ποιους χρωστάει ήδη 34 τρις το αμερικανικό κράτος, δλδ οι Αμερικανοί πολίτες και σε ποιους θα χρωστάνε 54 τρισ. δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια;

Ποιος ή ποιοι έχουν την απεριόριστη πρόσβαση στο χρήμα ώστε να μπορεί να δανείζει τις ΗΠΑ με 54 τρις δολάρια μια και το χρέος απαιτεί δύο- σαν το tango. Σήμερα οι Αμερικανοί πολίτες πληρώνουν 200 δις ευρώ ημερησίως για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους το οποίο έχουν να αποπληρώσουν από τον Ιανουάριο του 1835!

Όμως το ερώτημα παραμένει. Σε ποιους χρωστάνε οι Αμερικανοί πολίτες και κατ΄επέκταση οι πολίτες της Ευρώπης; Και τι σημαίνει η εκτίμηση πρώην κορυφαίου στελέχους της BlackRock ο οποίος σημείωσε ότι η προέλευση της planδημίας είναι το σκάσιμο της φούσκας του χρέους;

Αλλά η έκθεση όντως προσφέρει μια μικρή ανακούφιση: Η νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα για τον περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών και η οικονομία των ΗΠΑ που αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο καθιστούν τη δημοσιονομική εικόνα ελαφρώς λιγότερο ζοφερή. Τα ετήσια ελλείμματα την επόμενη δεκαετία θα είναι 7 τοις εκατό μικρότερα από τα 20,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που είχε προβλέψει το γραφείο προϋπολογισμού πέρυσι.

Αυτή η πτώση αντανακλά πολλές αντικρουόμενες δυναμικές. Μια συμφωνία που συνήψαν ο πρόεδρος Biden και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου πέρυσι για να περιορίσουν τις διακριτικές δαπάνες για δύο χρόνια μειώνει τα ελλείμματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Το ίδιο συμβαίνει και με μια αύξηση 5,2 εκατομμυρίων νέων εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μετανάστες.

Αλλά αυτές οι μειώσεις του ελλείμματος αντισταθμίζονται εν μέρει από την αύξηση του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κόστους από την ατζέντα του Biden για την καθαρή ενέργεια, τη γήρανση του πληθυσμού των ΗΠΑ και τα υψηλότερα επιτόκια του εθνικού χρέους.

Ο διευθυντής του γραφείου προϋπολογισμού, Phillip L. Swagel, είπε ότι ακόμη και με τη μείωση των ελλειμμάτων, η χώρα παραμένει σε δρόμο προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερο χρέος ως μερίδιο της συνολικής οικονομικής παραγωγής της το 2034 από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της.

«Το πρώτο μήνυμα των προβλέψεων είναι γνωστό: Η δημοσιονομική τροχιά είναι τρομακτική», είπε ο Swagel σε ενημέρωση με δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Από την άλλη πλευρά, διαφαίνεται λίγο λιγότερο κακό από ό,τι στις προβλέψεις μας πέρυσι».

Οι προβλέψεις για τα οικονομικά των ΗΠΑ έρχονται καθώς το Κογκρέσο αντιμετωπίζει άλλη μια προθεσμία τον επόμενο μήνα για να συμφωνήσει σχετικά με την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τις δαπάνες προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργία της κυβέρνησης. Οι νομοθέτες συμμετέχουν επίσης σε μια έντονη συζήτηση σχετικά με την παροχή περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία και το Ισραήλ και για το εάν θα επεκταθεί η πίστωση φόρου για τα παιδιά και θα αποκατασταθούν οι ληγμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Το γραφείο προϋπολογισμού προέβλεψε ότι το ετήσιο έλλειμμα θα αυξηθεί στα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2034 από τα ετήσια 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας 18,9 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό χρέος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Μέχρι τότε, το χρέος προβλέπεται να ξεπεράσει τα 54 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα επιτόκια αυξήθηκαν σε υψηλά δύο δεκαετιών το περασμένο έτος, καθιστώντας το κόστος δανεισμού ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα που συνεισφέρει στο εθνικό χρέος.

Από το 2024 έως το 2034, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξοδέψουν περισσότερα από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το κόστος των τόκων. Από το επόμενο έτος, το καθαρό κόστος των τόκων θα είναι μεγαλύτερο ως μερίδιο της οικονομίας των ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε να διατηρεί αρχεία το 1940, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες για προγράμματα που σχετίζονται με τα δίχτυα ασφαλείας, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare, συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη και όταν τα καταπιστευματικά τους κεφάλαια αντιμετωπίζουν την προοπτική να εξαντληθούν τα επόμενα 10 χρόνια.

«Επίσης, η ενίσχυση των ελλειμμάτων είναι δύο υποκείμενες τάσεις: Η γήρανση του πληθυσμού (συντάξεις) και η αύξηση του ομοσπονδιακού κόστους υγειονομικής περίθαλψης ανά δικαιούχο», είπε ο Swagel. «Αυτές οι τάσεις ασκούν ανοδική πίεση στις υποχρεωτικές δαπάνες».

Το εθνικό χρέος είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι προβλέπει το γραφείο προϋπολογισμού, καθώς η πρόβλεψή του προϋποθέτει ότι οι φορολογικές περικοπές του 2017 που επέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι θα λήξουν ολοκληρωτικά, παρόλο που οι νομοθέτες εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να επεκτείνουν πολλά από τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων πλαισίων φόρου εισοδήματος.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, το γραφείο προϋπολογισμού είπε ότι τώρα αναμένει πως οι προσπάθειες του Biden να απογαλακτίσει τη χώρα από τα ορυκτά καύσιμα θα είναι πιο δημοφιλείς στο κοινό -και πιο ακριβές για τους φορολογούμενους- από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ο νόμος του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού του Biden περιλάμβανε τα μεγαλύτερα κίνητρα στην αμερικανική ιστορία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενεργειακών τεχνολογιών. Μεταξύ αυτών των κινήτρων είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες που επενδύουν σε εργοστάσια για την παραγωγή ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών και άλλων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, μαζί με πίστωση έως και 7.500 $ για άτομα που αγοράζουν συγκεκριμένα ηλεκτρικά οχήματα.

Το γραφείο προϋπολογισμού αρχικά προέβλεψε ότι αυτές οι διατάξεις για το κλίμα θα πρόσθεταν 391 δισεκατομμύρια δολάρια στα ελλείμματα από το 2022 έως το 2031. Τώρα υπολογίζει ότι το πραγματικό κόστος θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο όταν θα μετρηθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η αλλαγή οφείλεται εν μέρει στο ότι το γραφείο εκτιμά τώρα πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για πιστώσεις παραγωγής ενέργειας από ό,τι αρχικά περίμενε. Είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα μιας άλλης πολιτικής του Biden: Ένας προτεινόμενος κανονισμός της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος που προορίζεται να διασφαλίσει ότι τα δύο τρίτα των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Αμερική θα είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά μέχρι το 2032.

Το γραφείο αναμένει ότι αυτός ο κανονισμός θα επιβαρύνει τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και θα μειώσει την ποσότητα βενζίνης που καταναλώνουν οι Αμερικανοί οδηγοί —κάτι που με τη σειρά του θα μειώσει τα ομοσπονδιακά έσοδα από τους φόρους βενζίνης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έσπευσαν να εκφράσουν ανησυχία για το αυξανόμενο φορτίο χρέους και να κατηγορήσουν τον Biden και τους Δημοκρατικούς, παρά το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα έχουν εγκρίνει πακέτα δαπανών και φόρων που έχουν προσθέσει στο χρέος της χώρας.

«Η οικονομική ζημιά και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες που έγιναν κατά τον έλεγχο της Ουάσιγκτον από τους Δημοκρατικούς, που αύξησαν το κόστος για τον αμερικανικό λαό και αύξησαν το εθνικό μας χρέος, μας έφεραν στη σκοτεινή πραγματικότητα του σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος Mike Johnson σε δήλωση του.

Οι Δημοκρατικοί εστίασαν στον πιο αισιόδοξο χαρακτηρισμό της οικονομίας και στο γεγονός ότι το έλλειμμα θα είναι μικρότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Τα στοιχεία λοιπόν που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδειξαν ότι το «συνολικό δημόσιο χρέος» των ΗΠΑ ανήλθε στα 34,001 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Αυτός ο αριθμός, γνωστός και ως εθνικό χρέος, είναι το συνολικό ποσό του ανεξόφλητου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που έχει συσσωρευτεί καθόλη την πορεία του αμερικανικού κράτους-γράφουν οι Hanna Ziady και Tami Luhby στο CNN Business.

Το συγκεκριμένο ορόσημο έρχεται μόλις τρεις μήνες αφότου το αμερικανικό εθνικό χρέος ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα -η διαφορά μεταξύ των δαπανών της κυβέρνησης και αυτών που εισπράττει σε φόρους- αυξήθηκε.

Η Maya MacGuineas, πρόεδρος της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, ενός δημοσιονομικού φύλακα, χαρακτήρισε τον αριθμό ρεκόρ «ένα πραγματικά καταθλιπτικό “επίτευγμα”». «Αν και το επίπεδο του χρέους μας είναι επικίνδυνο τόσο για την οικονομία μας όσο και για την εθνική μας ασφάλεια, η Αμερική απλά δεν μπορεί να σταματήσει να δανείζεται», ανέφερε σε δήλωσή της την Τρίτη.

Ανησυχητικό είναι επίσης ότι το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται σε μια περίοδο που η οικονομία είναι σχετικά ισχυρή και η ανεργία χαμηλή, μία περίοδος η οποία θεωρείται καλή στιγμή για να χαλιναγωγηθεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα. Η κυβέρνηση συχνά ενισχύει τις δαπάνες κατά τη διάρκεια αδύναμων οικονομικών περιόδων και υψηλής ανεργίας σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη.

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, επιδεινώνοντας τις αντιπαραθέσεις σχετικά με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που απειλούν να κλείσουν την κυβέρνηση περιοδικά.

Ωστόσο, το χρέος των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί και από τα δύο μέρη τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}