Σκέτη κοροϊδία εις βάρος των δανειοληπτών για να περνά ο καιρός: Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει φράγκο, οι τραπεζίτες διψούν συνεχώς για κρατικό χρήμα

 19/06/2024    12 : 17 : 41
κοκκινα δανεια
70 / 100

Ούτε δεκάρα από τον προϋπολογισμό για στήριξη δανειοληπτών!

Όλα τα σενάρια για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που προωθούσαν οι τράπεζες για κρατική επιδότηση σε δόσεις δανείων, απορρίπτονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών έναντι των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια, αλλά τον «λογαριασμό» να πληρώσουν οι τράπεζες, χωρίς… δεκάρα επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με κορυφαία τραπεζικά στελέχη απέβη άκαρπη, όσον αφορά το φλέγον θέμα των μεγάλων αυξήσεων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 25% ή και περισσότερο, όταν κλείσει η ΕΚΤ αυτόν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο γύρω στο 3%. Αυτές οι αυξήσεις ήδη προκαλούν έντονη πίεση στους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες και δημιουργούν κινδύνους για νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Στην αμέσως προηγούμενη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τις τράπεζες να καταθέσουν προτάσεις ελάφρυνσης των δανειοληπτών στη βάση του μοντέλου που ακολούθησε η Ισπανία, δηλαδή με μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση διάρκειας δανείων που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών προσήλθαν σήμερα στη συνάντηση για να υποστηρίξουν ότι δεν δύνανται να προχωρήσουν σε οριζόντια μέτρα ελάφρυνσης, κατά τα πρότυπα αυτών που εφαρμόσθηκαν στην Ισπανία, αλλά μόνο σε κατά περίπτωση ρυθμίσεις, σε περιπτώσεις όπου το ζητούν οι δανειολήπτες και κρίνεται ότι είναι αναγκαία μια παρέμβαση.

Από τη πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να αναλάβει το βάρος ενός νέου προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων, όχι μόνο γιατί είναι περιορισμένα τα περιθώρια του προϋπολογισμού για το 2023 (υπάρχει αποθεματικό 1 δισ. για έκτακτες ανάγκες, που θα μπορούσε να εξαντληθεί πολύ γρήγορα αν ανεβούν πάλι οι τιμές της ενέργειας), αλλά και επειδή η παροχή κρατικών επιδοτήσεων για να καλυφθούν τα κόστη που δημιουργεί η πολιτική της ΕΚΤ θα ήταν μια κίνηση εξουδετέρωσης της νομισματικής πολιτικής, που θα προκαλούσε προστριβές με την ΕΚΤ. Άλλωστε, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση.

Με δεδομένη την τεράστια απόσταση των θέσεων των δύο πλευρών, που ουσιαστικά λένε με τον δικό τους τρόπο «Δεν πληρώνω» το κόστος στήριξης δανειοληπτών, συμφωνήθηκε ότι οι τράπεζες θα καταθέσουν νέες προτάσεις σε δύο εβδομάδες για να συνεχισθούν οι συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί αφού πλέον θα έχει γίνει γνωστή και η επόμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 0,50% ή κατά 0,75%, στις 15 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε η «κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.

Ως απόρροια αυτής της συστηματικής, κοινής προσπάθειας, μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει:

1ον. Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους.
Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

2ον. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

3ον. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, είναι μεγάλες, πιέζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών.
Η Κυβέρνηση, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, στηρίζει ουσιαστικά αυτά τα εισοδήματα.

Ζητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή, νέα συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής:

1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.
Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες.

Στο έλεος των Πάτσηδων τα σπίτια χιλιάδων πολιτών

Κίνδυνος για χιλιάδες δανειολήπτες προκύπτει λόγω της αύξησης των επιτοκίων, την ώρα που κυβέρνηση και τράπεζες αρνούνται να δώσουν λύση για τους ευάλωτους πολίτες.

Άκαρπη απέβη και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, με χιλιάδες δανειολήπτες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η μία πλευρά ρίχνει «βέλη» προς την άλλη για το γεγονός της μη συμφωνίας, την ώρα που χιλιάδες πολίτες ανησυχούν, βλέποντας μήνα με τον μήνα τη δόση του στεγαστικού τους δανείου να αυξάνεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού.

Όπως προκύπτει, τα σενάρια για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που ζητούσαν οι τράπεζες για κρατική επιδότηση σε δόσεις δανείων, απορρίπτονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών έναντι των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και ζήτησε από τους τραπεζίτες να ετοιμάσουν μια πρόταση μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, την οποία θα του παρουσιάσουν σε δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, παραμένει το φλέγον θέμα των μεγάλων αυξήσεων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι της τάξης του 25%-30%, όταν η ΕΚΤ ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο πέριξ του 3%. Βέβαια, οι τράπεζες δεν είχαν πρόβλημα να δανειοδοτούν τον βουλευτή της Ν.Δ. Πάτση, προκειμένου ο ίδιος να εξαγοράζει κόκκινα δάνεια σε χαμηλή τιμή, βγάζοντας κέρδος, ενώ η κυβέρνηση σφύριζε -επί χρόνια- αδιάφορα.

Εξαπάτηση
Αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκαναν λόγο για ακόμη μία «εξαπάτηση της κυβέρνησης», η οποία επιθυμεί «να υποδυθεί τη σκληρή στο εσωτερικό της χώρας μέσω του κ. Σταϊκούρα», αλλά αλλάζει όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, κάτι το οποίο αποδείχθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Morgan Stanley.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών προσήλθαν χθες στη συνάντηση για να υποστηρίξουν πως δεν δύνανται να προχωρήσουν σε οριζόντια μέτρα ελάφρυνσης, κατά τα πρότυπα αυτών που εφαρμόστηκαν στην Ισπανία, αλλά μόνο σε κατά περίπτωση ρυθμίσεις, με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος να αναφέρει ότι «ισπανικό μοντέλο είναι νεκρό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να αναλάβει το βάρος ενός νέου προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων, την ώρα που οι πολίτες στενάζουν λόγω της ακρίβειας και τα επιτόκια αυξάνονται.

Κοροϊδία μέσω εξωδικαστικού
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται ότι ζητά από τις τράπεζες την κατάθεση προτάσεων «με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους». Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι εκείνη η οποία έφτιαξε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών, οι οποίες έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αποδεχθούν ή όχι μία ρύθμιση.

Ναι σε μπόνους, όχι σε μέρισμα
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τελευταία αποστροφή της ανακοίνωσης, η οποία αναφέρει ότι «το υπουργείο ανέφερε πως η κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι για την ίδια δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης μπόνους στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο να δοθεί μέρισμα στους μετόχους στο τέλος του 2022, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Κ. Μητσοτάκης λίγες ημέρες πριν, κατά το roadshow που πραγματοποίησε.

Την επιδότηση του 50% της διαφοράς της δόσης που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων καλούνται να αναλάβουν οι τράπεζες για τους ευάλωτους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση για όσους οφειλέτες είναι μέχρι σήμερα συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Αυτό συμφωνήθηκε να εξεταστεί κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες πρότειναν αυτή τη λύση ως αντίβαρο στο ισπανικό μοντέλο, που απορρίφθηκε.

Τι προβλέπει η πρόταση
Το μέτρο προβλέπει ότι εάν κάποιος ευάλωτος δανειολήπτης στεγαστικού δανείου πλήρωνε πριν από την αύξηση των επιτοκίων 400 ευρώ μηνιαία δόση, η οποία μετά την άνοδο αυξήθηκε στα 500 ευρώ, οι τράπεζες θα αναλάβουν το 50% αυτής της αύξησης, δηλαδή τα 50 ευρώ.

Το μέτρο προτάθηκε να ισχύσει για 12 μήνες και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να οριστικοποιηθεί και η ακριβής περίμετρος των δανείων που θα επιδοτηθούν.

Στεγαστικά δάνεια: Τι είναι το ισπανικό μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΤτΕ, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά, της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο ανάληψης από το κράτος μέρους της επιδότησης και ζήτησε από τις τράπεζες τα εξής:

1. Κατάθεση εντός των προσεχών δύο εβδομάδων συγκεκριμένης πρότασης για το πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών στα οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μέτρο της επιδότησης κυμαίνεται μεταξύ 20.000-30.000 και το κόστος είναι διαχειρίσιμο. Προϋπόθεση είναι το μέτρο να λάβει την έγκριση της ΕΚΤ, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενδέχεται να ζητήσει την αναταξινόμηση αυτών των δανείων από την κατηγορία των εξυπηρετούμενων στην κατηγορία των υποψήφιων προς αθέτηση δανείων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το κόστος είναι μικρό και οι τράπεζες μπορούν να το επωμιστούν.

2. Κατάθεση έως τα τέλη του χρόνου προτάσεων από την πλευρά των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

Οι τράπεζες απέρριψαν το ισπανικό μοντέλο και αντιπρότειναν την επιδότηση δόσης, πρόταση που αποδέχεται το ΥΠΟΙΚ.

3. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση διακριτά και ανεξάρτητα.

4. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών για τις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα συγκεκριμένων προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Στεγαστικά δάνεια: «Κούρεμα» δόσης για τους ευάλωτους – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο-2
Στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. δόθηκαν το πρώτο εξάμηνο
Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα, που εκτονώθηκε στη συνέχεια, με το υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει ότι «οι νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, είναι μεγάλες, πιέζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών». Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με τις πολιτικές που εφαρμόζει, στηρίζει ουσιαστικά αυτά τα εισοδήματα και ζητάει από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ως απόρροια της συστηματικής, κοινής προσπάθειας που έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί:

1. Επιτάχυνση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του νόμου 4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Από αυτές, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

2. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

3. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Κριτήρια για ευάλωτα νοικοκυριά
• Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

• Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}