Παταγώδης αποτυχία στην επιδίωξη τραπεζών, κυβέρνησης και funds να κάνουν, μάλιστα με εθελοντική απόφαση του δανειολήπτη, πλιάτσικο στις περιουσίες!
Ουσιαστικά αυτό που ζητάνε από τους δανειολήπτες είναι να γίνουν εθελοντικά…νοικάρηδες στα σπίτια τους. Τυράκι η προστασία από πλειστηριασμό για να μην στο αρπάξουν νωρίτερα…
Tην επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το θέμα στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων. Το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν κατά το ήμισυ την αύξηση των δανείων έχει ήδη σταλεί στον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον SSM, και αναμένονται τα σχετικά σχόλια.
Με βασικό ζητούμενο να στηριχτούν οι ευάλωτοι, συνεπείς δανειολήπτες αλλά να μη «χτυπήσει» το πρόγραμμα στους τραπεζικούς ισολογισμούς, το αιτιολογικό της ελληνικής πρότασης επικεντρώνεται στην «προσωρινότητα» που επιβάλλουν οι έκτακτες καταστάσεις συμπιέζοντας το διαθέσιμο εισόδημα και αλλάζοντας τις προτεραιότητες των πολιτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές. Ετσι το πρόγραμμα στήριξης -ο προϋπολογισμός του οποίου είναι μικρός και δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ- θα λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο ώστε να μην «κοκκινήσει» ένα ευαίσθητο δανειακό χαρτοφυλάκιο, με την περίμετρο να μην ξεπερνάει τους 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης -αλλά και της προεκλογικής αντιπαράθεσης- η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές οι επιδόσεις στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας εκείνων η πρώτη κατοικία των οποίων οδεύει προς πλειστηριασμό. Το πρόγραμμα, που προβλέπει 15μηνη κρατική επιδότηση μέχρι το 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου αλλά και αναστολή αναγκαστικών μέτρων για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, εξώσεις) μέχρι να δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ευάλωτων.
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών έχουν ενταχθεί μόλις 15 δανειολήπτες, 80 είναι υπό αξιολόγηση και 49 αιτήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων άνοιξε στα μέσα Σεπτεμβρίου αλλά, όπως τονίζουν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, η κοινή γνώμη αγνοεί την ύπαρξη του προγράμματος. Σημειώνεται ότι πιστοποιητικό ευαλωτότητας (μέχρι 30/11) που είναι προϋπόθεση για την ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα έχουν λάβει 815 δανειολήπτες, άλλοι 6.706 έχουν μπει στη σχετική πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, ενώ 2.763 δανειολήπτες ακύρωσαν τη διαδικασία και 279 κρίθηκαν μη επιλέξιμοι, δηλαδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια ευαλωτότητας.