Ποια “ομπρέλα” προστασίας για δανειολήπτες;; Βροχή κοροϊδίας με τα επιτόκια από τράπεζες-κυβέρνηση

 17/04/2024    09 : 33 : 19
τραπεζες
68 / 100

«Ομπρέλα» προστασίας σε 55.000 με 60.000 δανειολήπτες που από τον περασμένο Ιούλιο έχουν δει τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια, προσφέρουν κυβέρνηση και τράπεζες, διπλασιάζοντας, ουσιαστικά, την περίμετρο όσων μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει επιδότηση ίση με το 50% της συνολικής επιβάρυνσης για ένα 12μηνο.

Μεταδίδει το Protothema.gr

Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, η απόφαση που ελήφθη τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της νέας συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με τους τραπεζίτες, για διεύρυνση κατά 30% των κριτηρίων – εισοδήματος και περιουσίας – επιτρέπει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μιας μεγάλης μερίδας δανειοληπτών που αν και το τελευταίο 10μηνο αντιμετωπίζουν πράγματι δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με τον κίνδυνο αυτά να «κοκκινίσουν» να είναι πλέον ορατός, εντούτοις δεν δικαιούνταν να λάβουν την επιδότηση, καθώς δεν θεωρούνταν ευάλωτοι.

«Υπάρχουν, για παράδειγμα, 14.000 δανειολήπτες, οι οποίοι προχώρησαν σε ακύρωση της αίτησης μόλις διαπίστωσαν πως δεν πληρούν τα κριτήρια, ενώ 1.636 ‘κόπηκαν’ αυτομάτως από την πλατφόρμα. Αμφότεροι θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να αιτηθούν εκ νέου τη λήψη της επιδότησης», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως μέχρι στιγμής το «πράσινο φως» έχουν λάβει μόλις 1.508 αιτήσεις σε σύνολο 30.000 δυνητικά ωφελουμένων που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός των τραπεζών.

Μέχρι πρότινος, για να φέρει κάποιος το πιστοποιητικό του ευάλωτου – που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο επίμαχο πρόγραμμα – θα έπρεπε:
Το εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού οριζόταν προσαύξηση 7.000 ευρώ και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

Πλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού…

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}