Δανειολήπτες σε απόγνωση: 23.000 έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιδότηση του μισού επιτοκίου

Δευτέρα 03/06/2023    10 : 09 : 02
bank
71 / 100

Έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται από ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ή/και δανείων μικρών επιχειρήσεων για την επιδότηση επιτοκίου, την οποία παρέχουν στους ευάλωτους δανειολήπτες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Μέσω της ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων που προέρχονται από δανειολήπτες στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει την επιδότηση πελατών και των άλλων τραπεζών, έχουν υποβληθεί ήδη αιτήσεις που προσεγγίζουν τις 23.000.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου (σημειώνεται ότι η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου) στην πλατφόρμα είχαν μπει 22.909 αιτήσεις. Από αυτές τις αιτήσεις:

  • 13.509 είναι ενεργές και μη οριστικοποιημένες.
  • 8.339 έχουν οριστικοποιηθεί και αναμένουν άντληση στοιχείων, και
  • 1.061 έχουν πάρει ήδη βεβαίωση ευάλωτου νοικοκυριού.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει να καλύψουν το 50% της αύξησης που θα εμφανίζει μηνιαίως η δόση του δανείου εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30/6/2022). Θα επιδοτούν όχι μόνο δικούς τους πελάτες, αλλά και τα δάνεια που έχουν οι μη συστημικές τράπεζες, όπως επίσης και τα δάνεια που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί.

Στην επιδότηση θα υπάγονται υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες και με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο.

Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι για 12 μήνες από τη στιγμή που θα οριστικοποιείται η αίτηση στην πλατφόρμα και ο δανειολήπτης θα παίρνει την βεβαίωση ευαλώτου. Η πίστωση των πρώτων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται τον Απρίλιο. Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία. Θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ευαλώτου, όπως αυτά ορίζονται στον ν. 4472/2017, δηλαδή: ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ, μέγιστη αξία κύριας κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}