Θα σφίξει κι άλλο η θηλιά στους δανειολήπτες: 2 νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023

 25/02/2024    08 : 28 : 50
dimoprasion 3
69 / 100

Θα σφίξει κι άλλο η θηλιά στους δανειολήπτες: 2 νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023

dimoprasion 3

Άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως και τον Μάρτιο του 2023, προανήγγειλε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στούρναρας.

Όπως προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας ο οποίος μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ (χωρίς δικαίωμα ψήφου όμως για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο) προανήγγειλε ότι το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) από 2% που είναι σήμερα, ενδέχεται να πάει στο 3% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων, αλλά και άλλα θέματα νομισματικής πολιτικής, θα ληφθούν στις 2 Φεβρουαρίου και στις 16 Μαρτίου.

Με δεδομένη λοιπόν τη «γραμμή που χάραξε» η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη, αναφορικά με το «βηματισμό» που θα ακολουθηθεί στις νέες αυξήσεις επιτοκίων, πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε μία από τις δύο αυτές συνεδριάσεις θα πρέπει να αναμένουμε από μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, όσο δηλαδή ήταν και την τελευταία φορά. Αν επαληθευτεί το σενάριο αυτό το επιτόκιο κύρια αναχρηματοδότησης με το οποίο συνδέεται το κόστος εξυπηρέτησης των περισσοτέρων στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου από 2,5% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 3,5%.

Συνέπεια αυτού ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων «Οι προβλέψεις μας δεν δείχνουν να είναι δραματική η αύξηση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι οι τράπεζες παράλληλα θα ανεβάσουν και τα επιτόκια καταθέσεων, όσο χρειάζεται -όπως είπε- προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}