Δήμαρχος Αθηναίων: Μόνο 0,40€ η συμβολή του κάθε τουρίστα στην πόλη

 16/07/2024    03 : 59 : 35
doukas 4 640x426 1
70 / 100

Τα καλοκαίρια στην Αθήνα αφορούν ιστορικά αξιοθέατα όπως ο Παρθενώνας, πολύχρωμες αγορές και πιάτα με σουβλάκια. Αλλά τελευταία, έχει γίνει δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον αριθμό των ανθρώπων που κυνηγούν αυτά ακριβώς τα πράγματα, σύμφωνα με αφιέρωμα του Fortune.

Οι αρχές στην ελληνική πρωτεύουσα της Αθήνας έχουν εκφράσει τη λύπη τους για την ανατροπή της πόλης σε επικράτεια υπερτουρισμού, καθιστώντας τα πλήθη αδιαχείριστα.

Για να το ελέγξει αυτό, η πόλη περιόρισε τον αριθμό των τουριστών που μπορούσαν να επισκεφθούν την Ακρόπολη σε 20.000 πέρυσι. Ο τουρισμός είναι δίκοπο μαχαίρι στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των επισκεπτών έχει εκραγεί ανεξέλεγκτα, καθώς αυξήθηκε κατά 120% μεταξύ 2019 και 2023.

Όμως, δεδομένου ότι η Ελλάδα αντλεί το 25-30% του ΑΕΠ της από τουριστικές δραστηριότητες – με αυτόν τον αριθμό να εκτινάσσεται στο 90% στο νησί της Σαντορίνης – να τον καταπολεμήσει κανείς δεν είναι εύκολο.

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος των υπερβολικών επισκεπτών και ο αντίκτυπός του στις τοπικές κοινωνίες και στην ίδια την πόλη έχει κάνει τον τουρισμό με τη σημερινή του μορφή να μην είναι βιώσιμος, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

«Κάθε επισκέπτης φέρνει 0,40 ευρώ στην πόλη και δεν έχουμε δει ακόμη αυτά τα χρήματα», είπε ο Δούκας στο Euronews.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τον τουρισμό βιώσιμο».

Αυξημένες οι τουριστικές ροές

Πέρυσι, 33 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα — πάνω από το τριπλάσιο του πληθυσμού της χώρας. Περισσότερος τουρισμός σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική ώθηση με την ενίσχυση των τοπικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Αλλά είχαν ως αποτέλεσμα μια δυσανάλογη πίεση στις υποδομές, τη στέγαση και τους περιβαλλοντικούς πόρους. Αυτά είναι ιδιαίτερα πιεστικά καθώς η Ελλάδα παλεύει με τις συνέπειες των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Fortune.

«Αποδεικνύεται ότι οι πιέσεις που ασκεί ο τουρισμός στο περιβάλλον συνδέονται με την αλλαγή των χρήσεων γης (λόγω της δημιουργίας νέων υποδομών και άλλων εγκαταστάσεων τουριστικής χρήσης) και συγκεκριμένα με την επέκταση του αστικού περιβάλλοντος σε βάρος του φυσικού», διαπιστώθηκε σε μια κυβερνητική έκθεση για τον αειφόρο τουρισμό ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αλλαγής της προσέγγισης της Ελλάδας απέναντι στον τουρισμό.

Νωρίτερα φέτος, η Ελλάδα εισήγαγε έναν «φόρο ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» που στοχεύει στη συγκέντρωση κεφαλαίων που μπορούν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές χρεώνοντας τους τουρίστες μέσω των λογαριασμών του ξενοδοχείου τους.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}