Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αναγκαία μία ρύθμιση περισσότερων δόσεων για το σύνολο των οφειλών
Οι συσσωρευμένες οφειλές του παρελθόντος αποτελούν μείζον ζήτημα για την αγορά και την οικονομία.
Είναι τα βάρη που άφησαν πίσω τους η 10ετής περίοδος των μνημονίων και η πανδημία του κορονοϊού, με την ακρίβεια να μην επιτρέπει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους αλλά και να προσθέτει νέες οφειλές.
Όταν μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί ακόμη και σε βασικές, ανελαστικές δαπάνες, όπως η πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας, πώς θα μπορέσει να αποπληρώσει παλαιά χρέη;
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις να χάνονται ακόμη και οι ρυθμίσεις των οφειλών, λόγω αδυναμίας καταβολής των δόσεων, και το «βουνό» των χρεών να μεγαλώνει.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, ότι το 86% ποσοστό των πολιτών στη χώρα μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές», ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προς τους παρόχους ενέργειας ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και funds-τράπεζες ξεπερνούν, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα 260 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώνονταν στα 45,631 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, το συνολικό ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα ανερχόταν στα 113,16 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ληξιπρόθεσμο χρέος προς funds και τράπεζες φτάνει τα 101,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 86,8 δισ. ευρώ ανήκουν σε funds και τα 14,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά και συνολικά η αγορά, έχουμε τονίσει την άμεση ανάγκη μίας νέας ρύθμισης, περισσότερων δόσεων, για το σύνολο των οφειλών.
Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον παρατεταμένης ακρίβειας, είναι ο μοναδικός τρόπος για να δοθεί μία «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να ενισχύονται τα δημόσια έσοδα, έστω και σε βάθος χρόνου.
Παρότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της ρύθμισης των 120 δόσεων δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, χωρίς όμως και να το αποκλείει, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που πρέπει να προχωρήσει, αν θέλουμε να προλάβουμε «λουκέτα» και απολύσεις.