ΓΣΕΒΕΕ: Απαιτείται άμεση λύση στο ζήτημα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών

 22/07/2024    07 : 26 : 01
γσεβεε
69 / 100

«Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς λαμβάνουν ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ για την επιστροφή του συνόλου των επιστρεπτέων προκαταβολών που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα της πανδημικής κρίσης, είτε εφάπαξ, είτε εντόκως σε δόσεις».

Αυτό σημειώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργο Πιτσιλή ζητώντας άμεση παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ “τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα με χιλιάδες επιχειρήσεις που παρέλαβαν ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ, για να επιστρέψουν το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών που έλαβαν είτε εφάπαξ είτε εντόκως σε δόσεις.

Το πρόβλημα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών έχει τη ρίζα του στην γνωστή ανελαστικότητα, πολυπλοκότητα και ασάφεια των γραφειοκρατικών διαδικασιών συμμόρφωσης του Δημοσίου.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά τη ρήτρα απασχόλησης, όπου προκύπτει ότι οι όροι που προβλέπονταν «παραβιάστηκαν» οριακά.

Για παράδειγμα, ο μέσος όρος απασχόλησης μετά τον έλεγχο προέκυψε ότι ήταν 4,95 αντί για 5 ή ότι η πρόσληψη για να καλυφθεί η αποχώρηση έγινε με διαφορά 1 ή ολίγων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν δικαιολογητικά που λείπουν ή δικαιολογητικά που έχουν λάθη”.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις διανύουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, της υπέρμετρης αύξησης του κόστους λειτουργίας, της μειωμένης ζήτησης και της έλλειψης ρευστότητας, θα πρέπει :

– τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη μη οριακή συμμόρφωση με τη ρήτρα απασχόλησης θα πρέπει να ξεπεραστούν χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και ως εκ τούτου χωρίς να ζητείται η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις αυτές.

– τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω δικαιολογητικών που λείπουν ή λανθασμένων δικαιολογητικών θα πρέπει να λυθούν μέσω του ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσθήκες και τροποποιήσεις».

Η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι η σοβαρότητα της κατάστασης σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}