Γλυπτά του Παρθενώνα: Το παραμύθι του Σούνακ και ο ρόλος των funds

 15/07/2024    02 : 12 : 29
σουνακ
70 / 100

Πίσω από τους μύθους κρύβονται αλήθειες, τις οποίες η εγχωρία και η διεθνής δημοσιογραφική «σκαπάνη» είναι φορές που δεν τις αναζητούν, μένοντας αυστηρά προσκολλημένοι στην εικόνα και όχι στα όσα διαδραματίζονται πίσω από την κουΐντα.

Από το 1voice.gr

Η υπόθεση των μαρμάρων του Παρθενώνα ήρθε για μια ακόμη φορά στη διεθνή επικαιρότητα απειλώντας αυτή τη φορά να ταράξει τις διπλωματικές σχέσεις δυο χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα, τινάζοντας την πρωθυπουργική επίσκεψη στο νησί της «Γηραιάς Αλβιώνας» κυριολεκτικά στον αέρα.

Και μπορεί, τα σύμβολα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα γλυπτά που βιαίως αποκόλλησε από τον Παρθενώνα -κλέβοντας τα με την άδεια των Οθωμανών- ο Έλγιν, να έγιναν για μια ακόμη φορά πρώτη είδηση σε όλα τα ελληνικά και τα αγγλικά μέσα, όμως η απροθυμία του Εγγλέζου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας άρνησης που πηγάζει από τη «μυωπική» βρετανική αντιμετώπιση στο θέμα των μαρμάρων, αλλά το αποτέλεσμα επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με αντίπαλα στρατόπεδα.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές και για τον πιο απλό πολίτη, πως η ουσία της πολιτικής έχει αλλοιωθεί και πως όλα πια κινούνται γύρω από τον αστερισμό του κέρδους. Οι ιδέες κι οι αρχές έχουν περάσει στο περιθώριο και οι πολιτικοί ταγοί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μεταλλάσσονται εύκολα στους κομιστές των μηνυμάτων μιας οικονομικής ελίτ που μέσα από τα περίφημα funds επιθυμούν και θέλουν να διαφεντεύουν τις τύχες του κόσμου.

Προπέτασμα καπνού

Η περίφημη σύγκρουση για τα γλυπτά δεν ήταν παρά το προπέτασμα του καπνού, σε μια ιστορία που το κουβάρι της μπλέκεται ανάμεσα σε δυο funds και στον ρόλο που οι δύο πρωθυπουργοί έχουν αναλάβει. Η οικογένεια Σούνακ και ο ίδιος ο Ρίσι Σούνακ με την τεράστια περιουσία των 700 εκατομμυρίων δολαρίων σε προσωπικό επίπεδο, αυτή που τουλάχιστον περιγράφεται μέσα από τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών καναλιών, έχει τα δικά της σημεία οικονομικής αναφοράς και σίγουρα τις στοχεύσεις της, που δεν φαίνεται να ταιριάζουν και πολύ με αυτές της ελληνικής πλευράς.

Η εμπλοκή των funds με εταιρείες και έργα προσπερνούν συχνά-πυκνά τα εθνικά σύνορα των κρατών μοιάζοντας με τις λιθοσφαιρικές πλάκες που όταν κινούνται προκαλούν τους μεγάλους τεκτονικούς σεισμούς. Τα ρεπορτάζ που αναφέρουν πως η περιουσία του Βρετανού πρωθυπουργού είναι διπλάσια από αυτή του Βασιλιά Καρόλου του Γ’ που αγγίζει τις 370 εκατομμύρια αγγλικές λίρες είναι ενδεικτική των λεπτών ισορροπιών μεταξύ των δυο πλευρών και ίσως να είναι και ένα ακόμη στοιχείο για τη διαφοροποίηση του Βρετανού μονάρχη που έσπευσε να φορέσει ως αντίδραση μια γραβάτα με τα σύμβολα της ελληνικής σημαίας.

Έργα και ημέρες

Σύμφωνα με τους Sunday Times η κοινή περιουσία της οικογένειας Σούνακ ξεπερνά τα 730 εκατομμύρια λίρες -ή καλύτερα αν προτιμάτε τα 844 εκατομμύρια δολάρια- και σε αυτή την περιουσία το ζευγάρι φέρεται να κατέχει και τέσσερα ακίνητα αξίας περίπου 18,3 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανόμενου και ενός διαμερίσματος στην Καλιφόρνια.

Ο Σούνακ, ο οποίος και διαδέχθηκε στον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο την Λιζ Τρας, ως ηγέτης του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, εργάστηκε στο παρελθόν ως αναλυτής της Goldman Sachs και στην συνέχεια ως διαχειριστής hedge funds, πριν να αποφασίσει την εμπλοκή του στο βρετανικό πολιτικο σκηνικό.

Όσο για την σύζυγο του η πλειονότητα της περιουσίας της Murty προέρχεται από το μερίδιο 0,93% της Infosys, η οποία αυτή τη στιγμή έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 75 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η Murty κατέχει επίσης την Catamaran Ventures UK, τον βρετανικό βραχίονα της εταιρείας επιχειρηματικών και ιδιωτικών κεφαλαίων του πατέρα της, η οποία έχει μερίδια σε ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών συμπεριλαμβανομένης μιας μάρκας πολυτελών επίπλων συνιδιοκτησίας της μεγαλύτερης κόρης του Rupert Murdoch.

Το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του ο Βρετανός πρωθυπουργός το οφείλει στη σύζυγό του, Akshata Murty, μια πλούσια κληρονόμο, της οποίας ο πατέρας, N.R. Narayana Murthy, ο οποίος και αρέσκεται να γράφει διαφορετικά το επώνυμό του, ίδρυσε την ινδική εταιρεία πληροφορικής Infosys.

Πολλή λοιπόν συζήτηση έγινε για τα μάρμαρα σε τηλεοπτικό κυρίως επίπεδο όμως η στάση που κράτησε το Βρετανικό Μουσείο ήρθε με τον καλύτερο τρόπο να επιβεβαιώσει το δικό μας αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, καθώς ευρισκόμενο έξω από τους ομόκεντρους κύκλους των funds, θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από την όλη ιστορία. Ούτε με τον αστυφύλακα, ούτε και με τον χωροφύλακα, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.

Η ιστορία λοιπόν με τα μάρμαρα θα έχει όπως ο δρόμος την δική του ιστορία και η φαινομενικά λανθασμένη διπλωματική επιλογή του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ την δική της, ιστορία που πηγάζει στην σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων καθώς η ελληνική και η βρετανική πλευρά δεν είναι, όπως λέει το ρεπορτάζ, στην ίδια πλευρά του Ρουβίκωνα.

Αυτά για να μην νομίζουν τουλάχιστον στο Μαξίμου πως, πολιτικά, μπορούν να συνεχίζουν να μας ταΐζουν σανό!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}