Για λουκέτα προειδοποιούν οι αλυσίδες της καφεστίασης

 02/03/2024    09 : 38 : 58
καφε
70 / 100

Εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση οι μεγάλες αλυσίδες καφεστίασης ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τα αρτοποιεία και άλλες επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν απ’ τη μία την αύξηση του ενεργειακού κόστους, των πρώτων και βοηθητικών υλικών, και ταυτόχρονα την πτώση της κατανάλωσης.

Με ολοσέλιδη καταχώριση στον κυριακάτικο Τύπο η αλυσίδα Βενέτης φρόντισε να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό προειδοποιώντας για επερχόμενα λουκέτα στον κλάδο της καφεστίασης και κάνοντας έκκληση για τη στήριξη του κλάδου μέσω της συμπερίληψης του στο καθεστώς επιδότησης του ρεύματος που έχουν σήμερα τα αρτοποιία. Την ίδια ώρα η Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), που εκπροσωπεί αλυσίδες εστίασης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Γρηγόρης, Everest, Coffee Island, Goody’s και KFC θα έχει επαφές την προσεχή εβδομάδα με την ηγεσία του υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναζητώντας μία λύση.

Η ανοικτή επιστολή της Βενέτης προς τον πρωθυπουργό αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διότι πιστεύουμε ότι είστε ο άνθρωπος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή θα σας θυμίσουμε ότι μετά τη 10ετή κρίση μνημονίων ακολούθησαν 2 έτη πάρα πολύ δύσκολα εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του Covid-19.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε μπει σε μία νέα κρίση στην κρίση της ενέργειας η οποία απ’ ότι φαίνεται θα είναι καθοριστική και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες από τις προηγούμενες κρίσεις.

Παράλληλα, κ. Πρωθυπουργέ, τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία ακόμη νέα κρίση τη λεγόμενη επισιτιστική εξαιτίας της οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και διαδοχικές αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε 3 ημέρες μόνο προς τα πάνω.

Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρίες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αρτοποιείας της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα για να ζυμώσουν προϊόντα για να ψήσουν προϊόντα για να μαγειρέψουν προϊόντα και να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών.

Αυτές λοιπόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για μία τέτοια επιχείρηση που είχε 2000€ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν.

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα προσφερθεί φθηνότερη ενέργεια για τα αρτοποιεία λόγω του μεγάλου αυτού προβλήματος και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά μόνο κάποιας κατηγορίας καταστήματα που έχουν τον ΚΑΔ 1071. Δηλαδή δεν θα αφορά ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο αρτοζαχαροπλαστεία εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης.

Για αυτό θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι επιβεβλημένο να εισαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι ΚΑΔ 4724 και 5610 ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες ΚΑΔ.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε SOS και σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας όπως δράσατε έγκαιρα ακαριαία και αποτελεσματικά και διασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε το ίδιο και στο θέμα της ενέργειας το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις

Μετά τιμής

Τα μέλη του Δ.Σ

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της ΒΕΝΕΤΗ ΑΒΕΕΤ

Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά»

Λουκέτα

Παράγοντες της αγοράς εξηγούσαν στο newmoney πως οι αλυσίδες της καφεστίασης που σε μεγάλο βαθμό «εργαλειοποιούν» το franchise νοιώθουν σήμερα μεγαλύτερη την πίεση απ’ την πτώση της κατανάλωσης που έχει συντελεστεί στις μη τουριστικές περιοχές. Καθότι πλέον ολοκληρώνεται, αν δεν έχει ολοκληρωθεί, και η φετινή σαιζόν στην συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών προορισμών η πίεση αρχίζει να γίνεται ακόμη πιο έντονη. Ως αποτέλεσμα ήδη στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες για προσπάθεια αναδιάταξης δικτύων μέσω του κλεισίματος των πιο «αδύναμων» καταστημάτων καθώς πλέον έχουν περιοριστεί και τα περιθώρια που οι εταιρείες φαίνεται να άφηναν στους franchisees.

Σε κάθε περίπτωση το αίτημα για μεγαλύτερες επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος έχει κατατεθεί εδώ και καιρό απ’ το σύνολο των θεσμικών φορέων της εστίασης.

Σημειωτέον πως η τελευταία σχετική έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που είχε δημοσιοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι, είχε αποφανθεί πως η η αύξηση του κόστους της ενέργειας στον κλάδο της εστίασης έφθασε μεσοσταθμικά στο 87,2% το τελευταίο έτος, το κόστος καυσίμων κατέγραψε άνοδο 50,2% και οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 37,9%.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε 41,7%.

Κατά το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αυτό το «εκρηκτικό κοκτέιλ» ήδη θέτει προ του κινδύνου επιβίωσης το 12,3% των επιχειρήσεων εστίασης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}