Για κλάματα: Η ΝΔ είχε υπαλλήλους με “μαύρη” εργασία επί χρόνια και μάλιστα…απλήρωτους. Απόφαση καταπέλτης από το Εφετείο Αθήνας!

 29/05/2023    03 : 06 : 49
μητσοτακης2
70 / 100

ΝΔ: Πλήρωνε “μαύρα” 15 εργαζόμενες για εφτά χρόνια!

Ότι θα βλέπαμε το κυβερνών κόμμα να συντηρεί τη “μαύρη” εργασία, δεν θα το πιστεύαμε εύκολα. Να που η γαλάζια “αριστεία” ωστόσο μας εκπλήσσει κάθε φορά, ξεπερνώντας τον εαυτό της.

Ύστερα από τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, η ΝΔ οφείλει να καταβάλει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις σε 15 εργαζόμενες υπαλλήλους γραφείου και μέλη της που εργάζονταν σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας από το 2009, ενώ απολύθηκαν άτυπα το 2016, όταν διεκδίκησαν να πληρωθούν για την εργασία τους! (Αν είναι δυνατόν!).

Με βάση δημοσίευμα της Αυγής, ό,τι έφερε στην αγορά εργασίας η ΝΔ ως κυβέρνηση από το 2019, το εφήρμοζε κατά γράμμα για χρόνια πριν στα γραφεία της. Οι εργαζόμενες πληρώνονταν στο χέρι και μάλιστα 250 ευρώ, για μια εργασία που υπερέβαινε τις 9 ώρες σε ημερήσια βάση.

Αναλυτικότερα, οι 15 εργαζόμενες τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. προσέφυγαν δικαστικά για την άκυρη και παράνομη απόλυσή τους, καθώς εργάζονταν για επτά χρόνια με αδήλωτη εργασία ή με συμβάσεις εθελοντισμού, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση ως υπάλληλοι γραφείου, ήδη από το 2009.

Η δικαστική οδύσσεια αρχίζει το 2018, όταν το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή τους με νομικίστικα τερτίπια και κατόπιν οι 9 εργαζόμενες προσέφυγαν στο Εφετείο Αθηνών κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Το 2021 εξεδόθη η με αρ. 3836/2021 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το οποίο κάνει δεκτή εν μέρει την αγωγή των εργαζομένων και ρητά αποδέχεται ότι παρά τις συμβάσεις εθελοντισμού που παρανόμως είχε καταρτίσει η Νέα Δημοκρατία με τις εργαζόμενες, αλλά και την αδήλωτη εργασία, η πραγματική τους σχέση εργασίας είναι αυτή της εξαρτημένης σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου. Και πάντα σύμφωνα με την απόφαση, οι εργαζόμενες αυτές μπορούν πλέον να διεκδικήσουν την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εφετείο Αθηνών μέχρι και το 2023 δεν είχε καθαρογράψει την εν λόγω απόφαση ώστε οι εργαζόμενες να συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα. Έπειτα από πρωτοβουλία του πληρεξουσίου δικηγόρου των εργαζομένων, ο οποίος καθαρόγραψε ο ίδιος την απόφαση, προχώρησε η δημοσίευσή της.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}