Γιατί το φάντασμα της Lehman Brothers μας στοιχειώνει ακόμα

 15/07/2024    07 : 43 : 21
Lehman brothers 1024x569 1
67 / 100

Γιατί το φάντασμα της Lehman Brothers μας στοιχειώνει ακόμα: Όλη την εβδομάδα, έχουν συμβεί γεγονότα που εμφανίζονται κάτω από τίτλους του στυλ «αυτό δεν έχει συμβεί από το 2007/2008».

Από την Allison Morrow/CNN Business

Για παράδειγμα, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ξεπέρασαν για λίγο το 4%, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2008. Αυτή η κίνηση βοήθησε να ενισχυθούν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο υψηλότερο επίπεδό τους, 6,7%, από —περιμένετε— τον Ιούλιο του 2007. Εκτός όλων των άλλων, τα βρετανικά ομόλογα κατέρρευσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ ένας φαινομενικά απογοητευμένος τραπεζίτης του Λονδίνου είπε στους Financial Times: «Κάποια στιγμή σήμερα το πρωί ανησυχούσα ότι ήταν η αρχή του τέλους. Δεν ήταν μια στιγμή σαν της Lehman Bothers. Αλλά πλησίασε προς τα εκεί».

Το χρονοδιάγραμμα όλων αυτών των γεγονότων είναι πράγματι λίγο τρομακτικό: Εχθές, 29 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από την ημέρα που τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο κατέρρευσαν, εγκαινιάζοντας τη χειρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Με όλη αυτή τη θλίψη, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται να επαναληφθεί η ιστορία.

Για να είμαστε σαφείς: Η αγορά κατέληξε να ανακάμψει πλήρως —αν και χρειάστηκαν χρόνια. Και από πολλές απόψεις, η οικονομική και χρηματοοικονομική αγωνία που διακατέχει όλο τον κόσμο δεν είναι ακριβώς μια επανάληψη της περιόδου πριν από τη Μεγάλη Ύφεση. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό θηρίο τώρα. Αλλά ακριβώς εξαιτίας αυτών των πληγών του 2008, που εξακολουθούν να αποτελούν δυνατές αναμνήσεις για πολλούς, οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές γίνονται νευρικοί όταν τα πράγματα πάνε τόσο τρελά όσο τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή, η διάθεση που κυριαρχεί είναι ο φόβος. Οι οικονομίες που ταλαιπωρούνται από τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού είναι ευάλωτες σε οικονομικούς κλυδωνισμούς –είτε αυτοί οι κραδασμοί προέρχονται από έναν καταστροφικό τυφώνα, είτε από μια υπερδύναμη που κηρύσσει τον πόλεμο σε μια γείτονα, είτε από ένα ριζοσπαστικό μη χρηματοδοτούμενο φορολογικό καθεστώς. Ή, μια αναζωπυρούμενη πανδημία.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πολλά καλά μέρη για τους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους αυτή τη στιγμή. Οι μετοχές και τα ομόλογα βρίσκονται και τα δύο σε πτωτική πορεία και πολλοί αναλυτές λένε ότι η αγορά θα μπορούσε να παραμείνει ασταθής έως ότου τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός (κάτι που, εάν πέσουμε σε ύφεση, θα μπορούσε να συμβεί πολύ σύντομα… δεν είναι καλό, το ξέρω).

Εάν υπάρχει ένα μάθημα για να κρατήσουμε από τη Μεγάλη Ύφεση, αυτό είναι να μην υπάρξει πανικός. Σύμφωνα με την Jeanne Sahadi: Ας υποθέσουμε ότι είχατε επενδύσει 10.000 $ στην αρχή του 1981 στον S&P 500. Αυτά τα χρήματα θα είχαν αυξηθεί σε σχεδόν 1,1 εκατομμύριο $ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021. Αλλά αν είχατε χάσει μόνο τις πέντε καλύτερες ημέρες συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτών των 40 ετών, θα έχουν αυξηθεί σε περίπου 676.000 $. Με άλλα λόγια: Κρατηθείτε γερά, και προσπαθήστε να αποφύγετε να κοιτάξετε το υπόλοιπό σας 401(k) στο άμεσο μέλλον.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}