Γιατί κράσαρε το Ειρηνοδικείο Αθηνών

 19/04/2024    06 : 49 : 13
ειρηνοδικειο
67 / 100

Στα “κόκκινα” είναι πλέον το Ειρηνοδικείο Αθηνών, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλο όγκο κατάθεσης δηλώσεων τρίτων (υποβάλλονται στο τέλος μιας δικαστικής αντιδικίας οικονομικού αντικειμένου) και έτσι οι Τράπεζες που έχουν έδρα την Αθήνα δηλώνουν το συγκεκριμένο Δικαστήριο.

Πρόκειται εν ολίγοις για διαδικασία που εκκινεί όταν ολοκληρώνεται η δικαστική διένεξη και η πλευρά που έχει κερδίσει τη δίκη αποστέλλει αίτημα στην τράπεζα για να πληροφορηθεί αν ο αντίδικος έχει τις καταθέσεις εκείνες που θα καλύψουν την οφειλή. Οι απαντητικές δηλώσεις της τράπεζας, ονομάζονται δηλώσεις τρίτων και ενδεικτικό είναι πως – λόγω εντοπιότητας- οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, οι εταιρείες εκμετάλλευσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, οι μεγάλες ασφαλιστικές κλπ καταλήγουν να λύσουν τις διαφορές τους στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Το 2022 δέχθηκε καταθέσεις δηλώσεων από τράπεζες που ανήλθαν στις 90.410, όταν το 2021 ήταν 58.842 και το 2020 έφτασαν τις 46.233. Κι αν όπως αναφέρεται η αναστολή κατάθεσης των δηλώσεων τρίτου και οι εισερχόμενες δηλώσεις ήταν αισθητά μειωμένες το 2020 και 2021 λόγω κορονοϊού, τα νούμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι αποκαλυπτικά.

Το 2017 οι δηλώσεις ήταν στις 52.904, το 2018 στις 69.981 και το 2019 στις 71.679, δηλαδή κατά πολύ μικρότερες από εκείνες που δέχθηκε το Ειρηνοδικείο Αθηνών το 2022. Όπως εξάλλου σημειώνει μόνον τον περασμένο Δεκέμβριο “έκλεισε” με 11.074 δηλώσεις.

Τα προβλήματα

Αυτό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δικαστηρίου, δημιουργεί από μόνο του δύο μεγάλα προβλήματα:

– Τεράστια καθημερινή διακίνηση αντιγράφων δηλώσεων για να λάβουν γνώση κατασχόντες και οφειλέτες.

-Μεγάλο πρόβλημα στους δικηγόρους επαρχίας που δεν έχουν πρόσβαση σε δηλώσεις για κατασχετήρια που έχουν επιδώσει.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα, που επισημαίνεται, είναι ο μεγάλος όγκος από αρνητικές δηλώσεις που κατατίθενται από τις τράπεζες πράξη ιδιαίτερα κοστοβόρα σε όλα τα επίπεδα με μηδέν παραγωγικό όφελος.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως ακόμη και όταν ετοιμαστούν οι δηλώσεις, τότε μπορούν να είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων, να δοθούν επικυρωμένα αντίγραφα και όπου εμπλέκεται ΝΠΔΔ να σταλούν υπηρεσιακά αντίγραφα με διαβιβαστικά. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως καθημερινά διακινούνται περί τα 400 αντίγραφα μέσο όρο με ό,τι συνεπάγεται αυτό, όπως νομιμοποιήσεις και φυλάσσονται για 20 έτη (!), λένε από το Ειρηνοδικείο.

Η ψηφιοποίηση

“Υπάρχουν παρά πολλές δυσκολίες και παράμετροι που θα πρέπει να υπερκεραστούν, αλλά υπάρχει και η τεχνογνωσία από την ήδη υπάρχουσα εφαρμογή διασύνδεσης τραπεζών και ορισμένων υπηρεσιών δημοσίου μέσω ΚΕΔΕ, αλλά και η εμπειρία – εξειδίκευση του τμήματός μας από τις περιπτώσεις που χειρίζεται ώστε να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται πως σε κάθε περίπτωση “λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κατάθεση των δηλώσεων τρίτου και του χρόνου που απαιτείται προκειμένου αυτή να είναι ακριβής και χωρίς αβλεψίες ή παραλείψεις, προτείνουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία πολτοποίησης των δηλώσεων τρίτου παρελθόντων ετών ώστε να διευκολυνθεί κάπως η αρχειοθέτησή τους. Άλλωστε πάρα πολλές από αυτές είναι με αρνητικό περιεχόμενο”.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}