Γερμανικές αποζημιώσεις: Οργή κατά κυβέρνησης και Σκέρτσου

 23/02/2024    08 : 16 : 49
σκερτσος αποζημιωσεις
69 / 100

Ο Σκέρτσος χάρισε τις αποζημιώσεις των ναζί

Διαμαρτύρονταν στο πρόσφατο παρελθόν οι εγχώριοι οπαδοί των Μνημονίων όταν ο λαός τούς αποκαλούσε «Γερμανοτσολιάδες». Φαίνεται όμως ότι για κάποιους το «Μένουμε Ευρώπη» ισοδυναμεί με άκριτη υιοθέτηση των γερμανικών θέσεων, ακόμη κι όταν αυτές στρέφονται μετωπικά εναντίον των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Το πιο κραυγαλέο δείγμα αυτής της σχολής «Γερμανοφιλίας», που προφανώς ευδοκιμεί στην αυλή του κυρίου Μητσοτάκη, έδωσε μόλις προχθές ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, ο οποίος, κατά παρέκκλιση ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής, αλλά και της πάγιας εθνικής θέσης όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, απεμπόλησε τις απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις για την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων και του Αναγκαστικού Δανείου που χρωστάει το γερμανικό κράτος από την περίοδο της Κατοχής.

Ερώτηση
Ο κ. Σκέρτσος ρωτήθηκε για τις αποζημιώσεις από το μεγαλύτερο κανάλι της κεντρικής Ελλάδας, ΤRT, με αφορμή την παρουσίαση, στη Λάρισα, την περασμένη Δευτέρα, του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», που έγραψε ο αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Γιώργος Χαρβαλιάς και αναφέρεται στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Συντονιστής στην εκδήλωση με ομιλητή τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ήταν ο κεντρικός άνκορμαν του ΤRT Σωτήρης Πολύζος, που μία ημέρα αργότερα φιλοξένησε στην εκπομπή του τον Ακη Σκέρτσο.

Ο έμπειρος Βολιώτης δημοσιογράφος, που, αν και εξαιρετικά προβεβλημένος, δεν αναλώνεται σε δημόσιες σχέσεις με τους πολιτικούς όπως κάποιοι «τηλεστάρ» της Αθήνας, θεώρησε ευλόγως σκόπιμο να «στριμώξει» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με διαδοχικές επισημάνσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Και έβγαλε πραγματικό λαβράκι, αφού ο κ. Σκέρτσος, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν ομιλεί εκ μέρους της κυβέρνησης ή εξ ονόματος του εαυτού του, ομολόγησε ότι δεν αποτελούν ζήτημα προς διεκδίκηση!

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του Σωτήρη Πολύζου, αν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πολωνίας, που αξιώνει ένα ποσό-μαμούθ 1,3 τρισ. ευρώ από τη Γερμανία και να θέσουμε επιτέλους σε εθνική βάση την απαίτηση καταβολής των αποζημιώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και μάλιστα χωρίς κανέναν δισταγμό! «Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ανερυθρίαστα ο κ. Σκέρτσος, για να προσθέσει ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερες προκλήσεις απ’ ό,τι τα οφειλόμενα γερμανικά χρέη, όπως… η προσέλκυση καλών επενδύσεων!

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μείζονες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον, όπως η κλιματική κρίση, η ψηφιακή επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να καταλήξει και στο… διά ταύτα: «Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Εμείς είμαστε κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα εμπρός».

Εμφανώς σοκαρισμένος ο Σωτήρης Πολύζος προσπάθησε να μείνει στο ζήτημα, ρωτώντας αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει πως δεν υπάρχει το παραμικρό να περιμένουμε από την παρούσα κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Αλλά ο κ. Σκέρτσος παρέμεινε σιωπηλός και στην πρώτη ευκαιρία άλλαξε συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η άποψη πως οι πολεμικές αποζημιώσεις ανήκουν στο παρελθόν υιοθετείται μόνον από τη Γερμανία, ενώ ουδείς Ελληνας πολιτικός έχει διανοηθεί μέχρι σήμερα να παραιτηθεί από το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου. Ακόμη και ο εκλεγμένος με τα χρώματα της Ν.Δ. περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ της εκδήλωσης για το «Γιαβόλ!», τόνισε χωρίς περιστροφές την ανάγκη άμεσης διεκδίκησης των αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου.

Επιπλέον, από τις 17 Απριλίου του 2019 υφίσταται ομόφωνο πανηγυρικό ψήφισμα της ελληνικής Βουλής, που υποχρεώνει τις ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν με όλα τα απαραίτητα μέσα, ένδικα ή διπλωματικά, τις γερμανικές οφειλές.

Πρωτοφανής διατύπωση
Υπό το φως όλων αυτών, η πρωτοφανής διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ισοδυναμεί με εθνική μειοδοσία ή και κάτι βαρύτερο, που έχει να κάνει με συνειδητή υιοθέτηση γερμανικών επιχειρημάτων. Γι’ αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να διευκρινίσει στον ελληνικό λαό αν η αντεθνική δήλωση Σκέρτσου αποτελεί θέση της κυβέρνησής του, που θα πρέπει να αξιολογηθεί προεκλογικά, ή προσωπική άποψη του εκλεκτού του, που θα πρέπει να ανακληθεί στην τάξη και να απαλλαγεί άμεσα από τα καθήκοντά του.

Ταυτόχρονα με τον πρωθυπουργό όλα τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν όχι μόνο να καταδικάσουν τη δήλωση Σκέρτσου και να απαιτήσουν την απομάκρυνσή του, αλλά και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν για να προωθήσουν την υπόθεση των επανορθώσεων. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε «αδράνεια» σε αυτό το ζήτημα ισοδυναμεί με καταπάτηση του βουλευτικού όρκου, στον βαθμό μάλιστα που υπάρχει σχετική απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αριστομένης Συγγελάκης: “Αισχρή δήλωση” που “εκτελεί για ακόμη μία φορά τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας”

«Oνειδος» χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα που θα προκύψουναπό την ανιστόρητη και προκλητική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου σχετικά τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών-Επανορθώσεων, Αριστομένης Συγγελάκης.

Μιλώντας στον ραδιόφωνο 98,4 έκανε λόγο για «ανιστόρητες και αναθεωρητικές» τις δηλώσεις και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η βλάβη και η εκμετάλλευση που θα τύχει από τη Γερμανία η αρχική τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου είναι όνειδος».

Χαρακτήρισε «αισχρή» τη δήλωση και έκανε λόγο για «κυβίστηση». «Ενώ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις του ελληνικού λαού, αν και δεν έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό, εντούτοις για πρώτη φορά ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει μια τόσο αισχρή τοποθέτηση, την οποία σήμερα με μια κυβίστηση επιχειρεί να διορθώσει».

«Με… σκέρτσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε το μάτι στους Γερμανούς», σχολίασε ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών-Επανορθώσεων και έκανε λόγο για «προσβλητικές για τα θύματα τις κατοχής και επιζήμιες για τα εθνικά δίκαια δηλώσεις», τις οποίες η άλλη πλευρά καιροφυλακτεί για τις χρησιμοποιήσει σε διεθνή φόρα.

«Μια τέτοια δήλωση εκτελεί για ακόμη μία φορά τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας» σημείωσε ο Αριστομένης Συγγελάκης και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδοκιμάσει τον Ά. Σκέρτσο. «Ο πρωθυπουργός, που κατάγεται από την αιματοβαμμένη Κρήτη, οφείλει δημόσια και με οξύτητα να τον ανακαλέσει στην τάξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}