Γενάρης: Με 4.200 πλειστηριασμούς μπαίνει το 2023

 02/03/2024    07 : 42 : 45
πλειστηριασμοι1
64 / 100

Δύσβατος θα είναι ο δρόμος των πλειστηριασμών και τη νέα χρονιά για τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, παρά τις προσδοκίες του κλάδου για ομαλοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης ως μέτρο πίεσης για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προς το παρόν, έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction σχεδόν 10.000 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 7.400 έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο και οι 4.200 για τον Ιανουάριο. Αυτό συμβαίνει γιατί αναρτώνται κάθε μέρα νέα ακίνητα στην πλατφόρμα.

Μεταδίδει το capital.gr

Ωστόσο, η τρέχουσα προεκλογική περίοδος, σε συνδυασμό με την κρίσιμη απόφαση που αναμένεται από τον Άρειο Πάγο για τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις, “θολώνουν” το τοπίο των πλειστηριασμών, με τους πιστωτές να κρατούν “μικρό καλάθι” όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου στο Capital.gr.

Το 2022, παρά τις προσδοκίες για επιστροφή των πλειστηριασμών στην κανονικότητα μετά από 10 έτη οικονομικής κρίσης και δύο έτη πανδημίας, μόλις ένας στους έξι πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ για το 23% περίπου των ακινήτων η διαδικασία ανεστάλη. Οι πλειστηριασμοί, όμως, αποτελούν βασική πηγή εσόδων του κλάδου, αναλογώντας περίπου στο 1/3 των εισπράξεων έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, το 2022 αναρτήθηκαν συνολικά 53.706 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 38.205 ολοκληρώθηκαν και οι 12.779 ανεστάλησαν. Από τους πλειστηριασμούς που ολοκληρώθηκαν, όμως, μόνο τα 9.000 ακίνητα άλλαξαν “χέρια” το περασμένο έτος.

Οι διαδικασίες δεν αναμένεται να επιταχυνθούν ούτε το τρέχον έτος, εκτιμούν υψηλόβαθμες πηγές των servicers, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες. Επιπλέον εμπόδιο συνιστά η εκλογική -ενδεχομένως διπλή- αναμέτρηση το πρώτο εξάμηνο του έτους, δεδομένου ότι η λειτουργία των δικαστηρίων αναστέλλεται για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων συνολικά πριν και μετά τις κάλπες.

Σημαντική τροχοπέδη για τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελεί, σύμφωνα με νομικούς στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr, το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το κατά πόσο οι εταιρείες διαχείρισης δικαιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που θα συνεδριάσει στις 26 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να εκδοθεί η σχετική απόφαση, θα χρειαστεί να περάσουν σίγουρα κάποιοι μήνες, αφού τυπικά μεσολαβεί διάστημα έως οκτώ μηνών για αποφάσεις ανώτατου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, σημαντικό ποσοστό “κόκκινων” δανειοληπτών των οποίων το ακίνητο βγαίνει στον πλειστηριασμό καταφεύγουν σε άσκηση ανακοπής προκειμένου να αποφύγουν το ηλεκτρονικό “σφυρί”. Σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των περιπτώσεων, τα δικαστήρια -κυρίως της Περιφέρειας- αποδέχονται το αίτημα του οφειλέτη κάνοντας αναφορά στην απόφαση που εκκρεμεί από τον Άρειο Πάγο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, τα δικαστήρια αποφεύγουν να λάβουν απόφαση για εκπλειστηριασμό ενός ακινήτου που συνιστά ενέχυρο σε τιτλοποιημένο δάνειο τη στιγμή που αναμένεται η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουν χρόνο στους οφειλέτες προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και οφείλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε συνεννόηση με τον/τους πιστωτή/τές.

……………………………………………………………………..

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}