Φουντώνει η λαϊκή οργή εξαιτίας της ακρίβειας στη Γαλλία

 27/01/2023    06 : 03 : 26
γαλλια διαδηλωση
68 / 100

Με τη λαϊκή οργή να κλιμακώνεται λόγω της συνεχής ανόδου των τιμών, αλλά και τις ελλείψεις στα πρατήρια καυσίμων λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν τους δρόμους τους Παρισιού, έπειτα από καλέσματα αριστερών κομμάτων και εκατοντάδων ενώσεων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν περίπου 140.000 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία μιλά για 30.000 άτομα.

Οι διοργανωτές αποκάλεσαν την κινητοποίηση αυτή ως «πορεία ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής και την κλιματική αδράνεια» και ζήτησαν μεγάλες επενδύσεις ενάντια στην κλιματική κρίση. Απαίτησαν επίσης το πάγωμα των τιμών για την ενέργεια, τα βασικά αγαθά και τα ενοίκια, και πίεσαν ενάντια στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Από την πορεία δεν έλειψαν τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κάποιους διαδηλωτές να σπάνε βιτρίνες.

Σημειώνεται ότι πολλά συνδικάτα στη Γαλλία έχουν κηρύξει ημέρα γενικής απεργίας την προσεχή Τρίτη, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και τον δημόσιο τομέα.

Ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας, η TotalEnergies, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε μισθολογική συμφωνία με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους της στα τέσσερα διυλιστήριά της, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για λήξη των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, το συνδικάτο CGT δεν τη δέχτηκε, με τα μέλη του να συνεχίζουν τις διαδηλώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε σε επιστράτευση των απεργών στα διυλιστήρια, προκειμένου να απελευθερωθούν τα αποθέματα καυσίμων που φυλάσσονται στις αποκλεισμένες εγκαταστάσεις. Το γεγονός αυτό εξόργισε το CGT, που ανακοίνωσε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί ένδειξη της «δικτατορίας» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι τα τεράστια κέρδη των ενεργειακών ομίλων, εξαιτίας των υπέρογκων τιμών των καυσίμων, έχουν καταστήσει ευνοϊκή τη στάση των πολιτών απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων που ασκούν πιέσεις για καλύτερους μισθούς. Ωστόσο, δημοσκόπηση της εταιρείας BVA δείχνει ότι μόνο το 37% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}