Γαλλία: Διπλή ποινική δίωξη κατά του Νικολά Σαρκοζί

Πέμπτη 06/12/2023    03 : 32 : 03
σαρκοζι
60 / 100

Στο πλαίσιο της υπόθεσης της φερόμενης παράνομης χρηματοδότησης από τη Λιβύη της προεκλογικής προεδρικής καμπάνιας του 2007, το δικαστήριο απήγγειλε διπλή κατηγορία στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί.

Κατηγορείται για απόκρυψη δωροδοκίας μάρτυρα, και για σύσταση ομάδας κακοποιών με σκοπό να διαπράξουν ως οργανωμένη συμμορία την παράβαση της απάτης κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας.

O πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατηγορείται οτι συμμετείχε σε επιχείρηση με στόχο να πείσουν τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας εναντίον του, τον Γαλλο-Λιβανέζο Ziad Takieddine, να αναιρέσει τις κατηγορίες εναντίον του για παράνομη χρηματοδότηση απο τον Καντάφι ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Κι ενώ ήταν σε εξέλιξη το ανακριτικό σκέλος της υπόθεσης, το 2020 o Ζ. Τακιεντίν ξάφνιασε τους πάντες ανακαλώντας. Σε συνέντευξη ισχυρίστηκε οτι ο Ν. Σαρκοζί τελικά “δεν έλαβε ούτε ένα λεπτό ρευστό ή όχι για την προεδρική εκλογή” το 2007 από τον τότε Προέδρου της Λιβύης Μ. Καντάφι.

Κατηγόρησε τους ανακριτές οτι τον πίεζαν να καταδώσει τον Σαρκοζί έναντι υποσχέσεων για ευνοική μεταχείρηση.

Οταν οι ανακριτές μετέβησαν στο Λίβανο όπου είχε διαφύγει προηγούμενως, για να του πάρουν νέα κατάθεση, ο Ζ. Τακιεντίν μετανιώνει. Υποστηρίζει πλέον οτι παραποιήθηκαν τα λόγια του στη συνέντευξη στο περιοδικό Paris Match του οποίου ιδιοκτήτης είναι στενός φίλος του Ν. Σαρκοζί.

Τώρα, όσοι συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση “αναίρεσης” κατηγορούνται μαζί με τον πρώην Πρόεδρο Ν.Σαρκοζί για σύσταση συμμορίας που φέρεται να ξόδεψε πάνω απο 600.000 ευρώ για να “πείσει” τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας να ανακαλέσει.

Ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ηδη η γαλλική Οικονομική Εισαγγελία τον παραπέμπει σε δίκη το 2025 για διαφθορά και παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας από τη Λιβύη, για δωροληψία, σύσταση συμμορίας και κλεπταποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων λιβυκών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα “προκύπτει ότι έγινε συμφωνία μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο τη χρηματοδότηση της εκλογής του πρώτου” με “διπλωματικά, οικονομικά και νομικά ανταλλάγματα” προς όφελος του λιβυκού καθεστώτος.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}