Γαλλία: Δικαστές με “στρατό” ερευνητών μπούκαραν ταυτόχρονα σε 5 τράπεζες στα πλαίσια έρευνας για το σκάνδαλο Cum-Cum

Δευτέρα 03/06/2023    05 : 12 : 11
γαλλια τραπεζες
69 / 100

Έφοδος σε Société Générale, BNP Paribas, Exane, Natixis και HSBC, υπό την υποψία σκανδάλου φορολογικής απάτης

Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde, τέσσερις μεγάλες γαλλικές τράπεζες και μία τράπεζα του εξωτερικού αποτελούν αυτή τη στιγμή στόχο ταυτόχρονων ερευνών, στο πλαίσιο ερευνών που ξεκίνησε η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF) τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Société Générale, η BNP Paribas, η Exane (θυγατρική της BNP Paribas), η Natixis (όμιλος BPCE) και ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC είναι ύποπτοι για διακεκριμένη περίπτωση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες φορολογικές δραστηριότητες.

Η BNP και η Exane είναι επίσης ύποπτες για διακεκριμένη φορολογική απάτη.

Συνεχίζονται οι έρευνες για το σκάνδαλο CumCum

Αυτές οι νομικές διαδικασίες είναι το αποτέλεσμα ενός οικονομικού σκανδάλου που αποκάλυψε η Le Monde το 2018, το οποίο προκαλεί στο κράτος απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο: το “CumCum”.

Πίσω από αυτή τη λατινική ονομασία κρύβεται μια διαδεδομένη πρακτική στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η οποία συνίσταται στη δημιουργία πολύπλοκων πράξεων στις αγορές, με στόχο την παράκαμψη του φόρου επί των μερισμάτων που οφείλουν οι μέτοχοι των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Ταυτόχρονη έφοδος

Οι έρευνες στα κεντρικά γραφεία των πέντε αυτών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έγιναν το πρωί της Τρίτης.

Κινητοποιήθηκε σημαντικός αριθμός προσωπικού: 160 ερευνητές της Υπηρεσίας Οικονομικής Δικαστικής Έρευνας (SEJF), 16 δικαστές που κατανέμονται στους διάφορους χώρους, καθώς και έξι Γερμανοί δικαστές από την εισαγγελία της Κολωνίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σε αυτή την πολύπλοκη υπόθεση.

Οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες βρίσκονταν ήδη στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών από τον εντοπισμό των τεχνικών αυτών το 2017.
Μετά από μακροχρόνιους ελέγχους, η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών (DGFiP) προέβη στις πρώτες φορολογικές διορθώσεις στα τέλη του 2021, για ποσά δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σκάνδαλο και στη Γερμανία

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit και το δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, τράπεζες και χρηματομεσίτες “ελάφρυναν” τα γερμανικά ταμεία κατά 31,8 δισ. ευρώ, μέσω των αμφιλεγόμενων συναλλαγών Cum-Cum και Cum-Ex, από το 2001 μέχρι σήμερα.
Όλα αυτά την ώρα που τα κρατίδια δεν έχουν συμφωνήσει για το πώς θα εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά από τα ιδρύματα.

Οι συναλλαγές Cum-Cum επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας μετοχές σε μια (γερμανική εν προκειμένω) τράπεζα, και οι δεύτερες επιτρέπουν την επίτευξη ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος των μερισμάτων, δεδομένου ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης θεωρούνται άθροισμα κεφαλαίων και φορολογούνται λιγότερο απ’ ό,τι τα μερίσματα.

Με άλλα λόγια, μια συναλλαγή Cum-Cum σημαίνει ότι μια τράπεζα δανείζεται τις μετοχές που κρατά ένας ξένος επενδυτής σε μια εταιρία, την περίοδο πριν αυτή η εταιρία πληρώσει μέρισμα.

Με αυτή την πρακτική οι τράπεζες μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ένα παραθυράκι στο νόμο, το οποίο επέτρεπε σε εγχώριους επενδυτές ακόμη και να διεκδικήσουν επιστροφή ενός μέρους του φόρου επί του μερίσματος.
Οι δε συναλλαγές “Cum-Ex trades” ή “divided stripping” χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό προκειμένου η αναδιανομή των κερδών μιας επιχείρησης προς τους ιδιοκτήτες της να εκλαμβάνεται ως άθροισμα κεφαλαίων αντί για μέρισμα.
Αυτό συμφέρει τους παραπάνω, αφού συνήθως τα κεφαλαιουχικά κέρδη φορολογούνται λιγότερο απ’ ό,τι τα μερίσματα.

Η έρευνα αγγίζει τον Olaf Scholz

Τι ήξερε ο Olaf Scholz και πότε το ήξερε;
Οι απαντήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να καθορίσουν το μέλλον του γερμανού καγκελαρίου, ο οποίος θα αντιμετωπίσει μια επίσημη έρευνα για μια απόφαση του 2017, όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου, να μην εισπράξει 47 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές οφειλές από ιδιωτική τοπική τράπεζα που κατηγορείται για εξαπάτηση της κυβέρνησης.

Η εμπλοκή του Scholz έρχεται καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι ο στενός κύκλος του γνώριζε περισσότερα για το σχέδιο να δώσει απαλλαγές στην τράπεζα.
Το σκάνδαλο, γνωστό ως «υπόθεση Cum Ex», περιελάμβανε μια εκτεταμένη απάτη από διεθνείς τράπεζες, traders και hedge funds, οι οποίοι εξαπάτησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διεκδικώντας επιστροφές για φόρους που δεν πλήρωσαν ποτέ.
Η υπόθεση ταλαιπωρεί τον Scholz, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος του Αμβούργου έως ότου έγινε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας το 2018, για χρόνια.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}