Γίνεται του ξεπλύματος: 84.000 ακίνητα αξίας 3,5 δις άλλαξαν χέρια με μετρητά!

 01/12/2023    03 : 07 : 09
ακινητα1
70 / 100

Δισεκατομμύρια ευρώ που τα φύλαγαν «κάτω από το στρώμα» στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, επέστρεψαν στην αγορά για να αγοράσουν σπίτια οι Ελληνες! Και μαζί φαίνεται πως επέστρεψε και η εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών για την πορεία της οικονομίας στη χώρα, αφού από την περίοδο της πανδημίας και μετά όλο και περισσότεροι πλέον βγάζουν από τα «σεντούκια» χρήματα που έκρυβαν την προηγούμενη δεκαετία για να τα σώσουν από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Γράφει ο Κωστής Πλάντζος

Είναι ενδεικτικό ότι στα τελευταία δυόμισι χρόνια άλλαξε χέρια με μετρητά το 1 στα 10 ακίνητα! Το «ρεύμα» αυτό είναι και ο λόγος που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βάζει φρένο στις πληρωμές «χέρι με χέρι» για αγορές ακινήτων και πιέζει να γίνονται πλέον μέσω τραπεζών και μόνο.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY της ΑΑΔΕ τον Μάρτιο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί 91.000 μεταβιβάσεις σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, 84.000 ακίνητα συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια με μετρητά!

Πάνω από τα μισά εξ αυτών μάλιστα (42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων αξίας 462,5 εκατ. ευρώ) αγοράστηκαν σε τίμημα που εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά.

Πρόκειται προφανώς για ακίνητα μικρού κόστους που αγοράστηκαν σε χαμηλή αξία (περίπου 10.000 ευρώ το καθένα κατά μέσο όρο), για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα σε αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά.

Ωστόσο, έχουν καταχωρηθεί και επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε κατά ένα μέρος μόνο με μετρητά. Η αξία κάθε ακινήτου στις περιπτώσεις αυτές ξεπερνά τις 70.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Στις δηλώσεις αυτές, όπως καταχωρούνται στο My Property δεν δηλώνεται διακριτά το ποσό που καταβλήθηκε με μετρητά.

Καθώς όμως οι τράπεζες συνήθως απαιτούν πλέον από τον δανειολήπτη να εισφέρει ο ίδιος τουλάχιστον το 20% ως 30%, εικάζεται ότι διακινήθηκαν και μετρητά, ύψους έως και 1 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}