Γέλεν: Αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους της κυβέρνησης οι ΗΠΑ θα πάνε σε στάση πληρωμών

 14/04/2024    04 : 06 : 05
γελεν
70 / 100

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της κυβέρνησης αυτό θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών και θα πυροδοτούσε μια «οικονομική καταστροφή» που θα έφερνε υψηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

Σε δηλώσεις της για μια εκδήλωση στην Ουάσιγκτον με στελέχη επιχειρήσεων από την Καλιφόρνια, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κατάρρευση για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις δόσεις των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

Είπε ακόμα ότι είναι «βασική ευθύνη» του Κογκρέσου να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιώντας ότι μια αθέτηση πληρωμών θα απειλούσε την οικονομική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πανδημία της COVID-19.

«Μια αθέτηση του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», είπε η Γέλεν στα μέλη του Μητροπολιτικού Επιμελητηρίου του Σακραμέντο. «Μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνουν σημαντικά πιο δαπανηρές», προειδοποίησε.

Εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν επιδείνωση των πιστωτικών αγορών και η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει επιταγές πληρωμών σε οικογένειες στρατιωτικών και ηλικιωμένους που βασίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση, είπε.

«Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε η Γέλεν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε στους νομοθέτες τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς να αυξήσει το όριο.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν αυστηρό όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν. Επειδή η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα παίρνει, οι νομοθέτες πρέπει να αυξάνουν περιοδικά το ανώτατο όριο του χρέους.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο που θα διπλασίαζε σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τις περικοπές δαπανών, με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους, αποκαλώντας το βάση για τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται και η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς είναι πιθανό να απορρίψει την πρόταση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το αδιέξοδο, στέλνοντας το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο αμερικανικό χρέος στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τους οικονομικούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}