Β.Κόκκαλης σε Καραμανλή-Χατζηδάκη: Δώστε ελεύθερη διέλευση στα διόδια για όλα τα άτομα με αναπηρία

Τρίτη 04/06/2023    08 : 03 : 35
κοκκαλης βασιλης
70 / 100

«Η πολύμηνη άρνηση της Κυβέρνησης για εφαρμογή της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας, αποδεικνύει τον εμπαιγμό και την αναλγησία της για τους ευάλωτους πολίτες» τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν ακόμη 37 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζονται τα εξής: «Οι διαδικασίες εφαρμογής της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας καθορίζονται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» του ν. 4782/202. Επιπλέον στο άρθρο 17 του ν.4903/2022 «Καθορισμός Δικαιούχων Ενιαίας Κάρτας για διέλευση ατόμων με αναπηρία Τροποποίηση του άρθρου δεύτερου του ν. 4388/2016» διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή του οχήματος ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος δεν επιβαίνει σε αυτό, αλλά η μετακίνηση γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση του.

Σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.: 1774/06.12.2022 Δελτίο Τύπου και επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), από τον Μάρτιο του 2022 που ψηφίστηκε η εν λόγω ρύθμιση, αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και εκπρόσωποι Ε.Σ.Α.μεΑ. συναντήθηκαν επανειλημμένως προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης κάρτας ατόμων με αναπηρία για διέλευση από τα διόδια ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε και το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης.

Δεδομένου ότι η διαδικασία επεξεργασίας των τεχνικών θεμάτων για την ψηφιοποίηση και την έκδοση της Ενιαίας Κάρτας για διέλευση ατόμων με αναπηρία από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε περί τα τέλη Μαΐου, σήμερα, οκτώ μήνες μετά, δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση ούτε και σχετική εξέλιξη.

Ενώ τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος διαβίωσης και ανταπεξέρχονται πολύ δύσκολα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αναγκάζονται εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης να συνεχίζουν να πληρώνουν στα διόδια της χώρας. Βρίσκονται σε πλήρη άγνοια και στερούνται κάθε ενημέρωσης σχετικά με την πορεία υλοποίησης και εφαρμογής της απόφασης για την ενιαία κάρτα ελεύθερης διέλευσης των οχημάτων τους από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Επειδή η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) έχει επανειλημμένως επισημάνει τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου.

Επειδή υπάρχουν προβλήματα στον συντονισμό με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την έκδοση της νέας κάρτας τα οποία εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επειδή η προκλητική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση εφαρμογής του μέτρου προκαλεί επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες τους.

Επειδή η παρατεταμένη αδιαφορία και αναλγησία της πολιτείας για την υλοποίηση και ολοκλήρωση δράσεων που έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και οχτώ μήνες αποτελεί εμπαιγμό για τους δικαιούχους συμπολίτες μας.

Επειδή είναι υποχρέωση της Πολιτείας η άμεση εφαρμογή των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων και ιδιαίτερα αυτών που δρουν ανακουφιστικά για τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας.

Επειδή απαιτείται η επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία κάρτα για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άμεση επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση για την ενιαία κάρτα για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας;

2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την εφαρμογή της απόφασης για την ενιαία κάρτα ελεύθερης διέλευσης των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία;»

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}