Βόμβες Φλωρίδη: «Επι δεκαετίες οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες έτειναν στην προάσπιση δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν» !

 25/02/2024    08 : 18 : 27
kontra 6
68 / 100

Μαλλιοτράβηγμα Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για τους Ποινικούς Κώδικες και τα “εγκλήματα” που έχουν κάνει όλοι τους…

Διαβάστε τι μεταδίδει το Protothema.gr με φιλοκυβερνητική φυσικά χροιά

Το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επανέφερε στο πολιτικό προσκήνιο η παρουσίαση της κεντρικής φιλοσοφίας της νέας ποινικής μεταρρύθμισης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η φράση του κ. Φλωρίδη που ενόχλησε την πτέρυγα ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς αφορούσε την φιλοσοφία των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στους Ποινικούς Κώδικες. «Επι δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες έτειναν στην προάσπιση δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Ξεχάστηκε ότι υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων. Ότι υπάρχουν τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζει ειρηνικά. Οι πολίτες που θέλουν να μην τους κλέβεις, να μην τους συκοφαντείς, να μην βιάζεις τα παιδιά τους. Αυτά είναι τα δικαιώματα των Ελλήνων που αγνοήθηκαν” είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να φωνάζουν «ντροπή πως κατάντησες έτσι» ενώ σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες, ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στον Γιώργο Φλωρίδη με τον σκαιό χαρακτηρισμό «γελωτοποιός». «Αυτά δεν θα τα αφήσω αναπάντητα» αντέδρασε ο κ. Φλωρίδης υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κράτησε ανοικτή την Βουλή για μια εβδομάδα – αν και είχε προαναγγέλει εκλογές – προκειμένου να αλλάξει τους Ποινικούς Κώδικες και να αθωώσει βαρυποινίτες. «Σας ενοχλεί γιατί η φροντίδα σας ήταν το πως θα προστατεύσετε τους εγκληματίες. Δεν είχατε καμία πρόνοια για τα θύματα. Η τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ποινικούς Κώδικες οδήγησε 5 χιλ δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα στο αρχείο… Στο όνομα του λαού το κάνατε; Των αδύναμων; Όχι. Το κάνατε στο όνομα των εγκληματιών». Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος της Νέας Αριστεράς ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Φλωρίδη: «από το προοδευτικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ πήγατε στο συντηρητικό της Δεξιάς. Έχω να ακούσω τόσο συντηρητικό λόγο από την περίοδο που στην αίθουσα ήταν η Χρυσή Αυγή. Πιστεύετε στην Ακροδεξιά».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε: «Ονομάζετε ακροδεξιά μια κυβέρνηση που έρχεται να εφαρμόσει μέτρα προστασίας των πολιτών και οικογενειών. Η ένωση εισαγγελέων Ελλάδος πριν ψηφίσετε τους κώδικες το 2019 εξέδωσε ανακοινώσεις. Έλεγε τότε ότι με τους ΠΚ που προωθούσατε τότε 5 χιλ υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα θα οδηγηθούν στο αρχείο και αρκετοί θα αποφυλακιστούν. Σας είπαν να μην το κάνετε γιατί υπαρχουν δίκες σε εξέλιξη και θα ακυρωθούν. Μετατρέψατε κακουργήματα σε πλημμελήματα».

«Τι δήλωσε ο κ. Κοντονής; Είπε επά λέξει “αποτελεί ακραίο στοιχείο διαπλοκής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο ΠΚ. Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Άλλαξε δόλιος η διάταξη για τον χαρακτηρισμό της δωροδοκίας”. Αυτά είπε ο κ. Κοντονής. Ποιος είναι ακροδεξιός; Αυτός που φέρνει διατάξεις για την προστασία των πολιτών ή εκείνος που φέρνει για την προστασία της ολιγαρχίας; Γι αυτό και δεν αντέξατε το κόμμα σας κ. Τσακαλώτο και πάτε να κάνετε κάτι άλλο τώρα», πρόσθεσε.

Πλεύρης: Μετατρέψατε την ενεργητική δωροδοκία σε πλημμέλημα

Η κόντρα συνεχίστηκε μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Θάνου Πλεύρη και του κ. Πολάκη. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι με τις αλλαγές που προώθησε το 2019 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε πολλά κακουργήματα σε πλημμέλημα μεταξύ των οποίων και το αδίκημα της δωροδοκίας.

«Ποιος ήταν ο λόγος που την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα τη κάνατε πλημμέλημα; Ποιος ο δικαιοπολιτικός λόγος που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση που οδήγησε σε παραγραφή πολλών υποθέσεων μεταξύ των οποίων και η προμήθεια υποβρυχίων; Αυτά που κάνατε θα σας συνοδεύουν” είπε ο κ. Πλεύρης.

Πολάκης: Το κάναμε μόνο για δημόσιους υπαλλήλους που έπαιρναν φακελάκι για νόμιμους φακέλους

Απαντώντας ο Παύλος Πουλάκης επιχείρησε να υπερασπιστεί την ορθότητα της μετατροπής της δωροδοκίας σε πλημμέλημα επικαλούμενος το “φακελάκι” για να τρέξει πιο γρήγορα μια νόμιμη υπόθεση.

«Οι διατάξεις που ψηφίστηκαν αφορούσαν δημόσιους υπαλλήλους και όχι πολιτικά πρόσωπα. Για δημόσιους υπαλλήλους η δωροδοκία μετατράπηκε σε πλημμέλεια όταν αυτός ο υπάλληλος παίρνει φακελάκι για να τρέξει μια νόμιμη πολεοδομική άδεια . Αν κακώς έβγαζε άδεια θα έμενε κακούργημα» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Φλωρίδη λέγοντας «είπατε αισχρά ψέματα για να δικαιολογήσετε τον αισχρό ακροδεξιό λόγο ενός παλιού ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει θεραπαινίδα τώρα ενός νεοφιλελεύθερου οργανισμού».

Επανερχόμενος ο κ. Πλεύρης είπε «μαθήματα ειδικού ποινικού δικαίου 4ου εξαμήνου: Ενεργητική δωροδοκία είναι αυτός που τα δίνει παθητική αυτός που τα παίρνει. Αυτός που τα έδινε και λάδωνε αυτός έγινε πλημμέλημα για όλους. Οι νομικοί του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν στον κ. Πολάκη την διαφορά και να του πουν επίσης πόσοι την σκαπούλαραν με το νόμο που ο ίδιος ψήφισε».

Την Κυριακή η κορύφωση της μάχης

Πάντως, οι δύο πρώτες ημέρες επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού χαρακτηρίζονται από ήπιες αντιπαραθέσεις αλλά και από διαγκωνισμούς που παρατηρούνται μεταξύ των κομμάτων αριστερότερα και δεξιότερα της ΝΔ για το ποιος θα καταφέρει να εκφράσει την σφοδρότερη κριτική.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η συζήτηση της Κυριακής θα αφιερωθεί σχεδόν αποκλειστικά για την μάχη των πολιτικών αρχηγών. Η διαδικασία προβλέπει πως ο κύκλος των τοποθετήσεων θα ανοίξει με την ομιλία του αρχηγού της μικρότερης κοινοβουλευτικά δύναμης για να κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Περίπου στις 7 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί επι της αρχής από τους 158 βουλευτές της πλειοψηφίας ενώ οι δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων πιθανότατα θα λάβουν ευρύτερη στήριξη.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}