Βόμβα στα myData από τους servicers!!

 13/06/2024    11 : 57 : 13
fund
69 / 100

Κατηγορούμενες για φοροδιαφυγή θα βρεθούν χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της τακτικής των funds που εξαγόρασαν δάνειά τους, καθώς αρνούνται να ενημερώνουν αναλυτικά για τις πληρωμές τόκων και τα υπόλοιπα των δανείων.

Το γεγονός αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις οι οποίες οφείλουν να δηλώνουν όλες τις δαπάνες τους και τι υποχρεώσεις τους στην εφαρμογή myData.

Χωρίς όμως, να έχουν ενημέρωση από τους servicers δεν μπορούν να διαβιβάσουν τα σχετικά στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Η άρνηση αυτή έχει ως συνέπεια να μην μπορούν οι λογιστές των επιχειρήσεων να καταγράψουν με ακρίβεια τις δαπάνες των επιχειρήσεων για την αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίων δανείων στα βιβλία των επιχειρήσεων αλλά και να μην μπορούν να τις απεικονίσουν στην πλατφόρμα myData, όπως έχουν υποχρέωση.

Δεν μπορούν δηλαδή να καταγράψουν στις δαπάνες τους, τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων τους και αν το πράξουν θα βρεθούν εκτεθειμένες απέναντι στην εφορία, καθώς δεν θα έχουν τα αντίστοιχα παραστατικά.

Αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο, να εντοπιστούν από τις αυτόματες διασταυρώσεις των myData, εάν οι servicers αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα σχετικά στοιχεία ή σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο θα εντοπιστούν οι διαφορές και να κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή και να τους επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις, για λόγο που δεν θα ευθύνονται οι επιχειρήσεις.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα που προκαλεί η τακτική των servicers καταγράφει σε επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), προς τον διοικητή ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Όπως σημειώνει ο ΕΣΠ, οι servicers αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν εγγράφως σε αιτήματα των δανειοληπτών, τα οποία κατατίθενται αποκλειστικά και μόνο μέσω των πλατφορμών επικοινωνίας, προκειμένου να τους αποστείλουν εγγράφως στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την αιτιολόγηση λογιστικών εγγραφών δαπανών σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο ΕΣΠ, αποφεύγουν να παράσχουν κάθε πληροφορία που αφορά στα ακόλουθα:

  • Βεβαίωση καταβληθέντων τόκων.
  • Αναλυτική καρτέλα δανειακών λογαριασμών.
  • Υπόλοιπο άληκτου κεφαλαίου δανείου.

Η μοναδική πληροφόρηση που παρέχουν υπάρχει στην αρχική σύμβαση του κάθε δανείου όπου αναφέρει το επιτόκιο επιβάρυνσης των τόκων.

Ωστόσο, η εν λόγω πληροφορία δεν είναι η επαρκής ώστε να γίνουν οι κατάλληλες εγγραφές στα λογιστικά βιβλία, καθώς και η αποστολή των εξόδων αυτών στην πλατφόρμα my DATA.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λάθος εγγραφές εξόδων στα λογιστικά βιβλία με επακόλουθο και την λανθασμένη αποστολή του εντύπου «Ν» για την φορολογία εισοδήματος της εκάστοτε εταιρείας.

Παρακαλούμε πολύ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιλυθούν το συντομότερο τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη τακτική», υπογραμμίζει ο εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}