Βόμβα από τους δανειστές: Οι τράπεζες κρύβουν τα νέα κόκκινα δάνεια για να κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση!

Βόμβα από τους δανειστές: Οι τράπεζες κρύβουν τα νέα κόκκινα δάνεια για να κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση!
63 / 100

Οι Θεσμοί «έβαλαν χέρι» στις τράπεζες, γιατί κρύβουν τα «κόκκινα» δάνεια

Πολύ σοβαρό θέμα, με απρόβλεπτες διαστάσεις, έχει προκύψει με όσα έλαβαν χώρα κατά την προ ημερών επίσκεψη των Θεσμών στη χώρα μας και τα όσα συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες, σε καθόλου ήρεμο κλίμα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που δεν επιδέχονται διάψευσης, το σοβαρότερο πρόβλημα, για το οποίο ακούστηκαν “βαριές κουβέντες” και ασκήθηκαν δριμύτατες παρατηρήσεις από τα στελέχη των Θεσμών, αφορούσε – τι άλλο – αυτό της απόκρυψης των πραγματικών “κόκκινων” δανείων και της πολιτικής που ακολουθούν όλες ανεξαιρέτως οι Ελληνικές τράπεζες.

Οι διοικήσεις των τραπεζών και τα κορυφαία στελέχη τους, προσπάθησαν να υπερασπιστούν την – κοινή – επιλογή τους αυτή, αναφέροντας ότι η χώρα και η οικονομία της βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, που δεν πρέπει να διαταραχθεί και ότι το θέμα των “κόκκινων” δανείων, είναι “ως ένα μεγάλο βαθμό ελεγχόμενο”.

Οι Θεσμοί, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, “ήταν πολύ καλά ενημερωμένοι για την πραγματική διάσταση του προβλήματος και παλαιών προβληματικών δανείων, που τα κρατάνε με διάφορα τρικ οι τράπεζες για να μην κοκκινίσουν, αλλά και για τα νέα κόκκινα δάνεια”, για τα οποία οι τράπεζες φέρεται να μη δίνουν επαρκή στοιχεία ούτε στην Τράπεζα Ελλάδος ούτε στον SSM.

Ο αντίλογος μάλιστα των εκπροσώπων των Θεσμών ήταν ότι, “με τέτοιες αυξήσεις επιτοκίων, όλη η Ευρώπη έχει πρόβλημα δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων”, με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση, πράγμα που “οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι τράπεζες υποκρύπτουν (sic) τα πραγματικά στοιχεία”.

Η όλη στάση των Θεσμών, η έντονη δυσαρέσκειά τους και οι σφοδρές παρατηρήσεις τους, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, εξέπληξε δυσάρεστα τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες, όπως γίνεται αντιληπτό, βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση.

Όταν μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, δεν δίστασαν να τους κατηγορήσουν ότι “κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση”!

Η μομφή αυτή, όπως είναι φυσικό, ξεφεύγει από τα πλαίσια ενός τυπικού ελέγχου και προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις, ακόμα και πολιτικές, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα και από την ελληνική πλευρά για την απότομη και ξαφνική αλλαγή στάσης των αρμόδιων κοινοτικών εποπτικών αρχών.

Το όλο θέμα, βεβαίως, έχει ανησυχήσει και την κυβέρνηση, που προσπαθεί να κατανοήσει τους πραγματικούς λόγους της, “αν μη τι άλλο περίεργης”, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού της επιτελείου, αλλαγής της στάσης προς την Ελλάδα ουσιαστικά, δια μέσω των τραπεζών.

Οι ανησυχίες φυσικά αυξάνονται και για άλλο λόγο, καθώς επίκεινται οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, στις 20 Οκτωβρίου της ‘S&P” και της Fitch την 1η Δεκεμβρίου, ώστε η χώρα να ανακτήσει και με τη βούλα την επενδυτική βαθμίδα.

ΠΗΓΗ