Βόμβα από την Γερουσία των ΗΠΑ: Η Credit Suisse παρεμπόδισε και διέκοψε έρευνα για λογαριασμούς Ναζί!!

 01/03/2024    06 : 42 : 09
credit suisse
65 / 100

H ελβετική τράπεζα Credit Suisse παρεμπόδισε μια πολυετή έρευνα για την εξυπηρέτηση πελατών Ναζί και λογαριασμών που συνδέονταν με τους Ναζί, κατήγγειλε την Τρίτη αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας.

Η Credit Suisse άνοιξε έρευνα για τους ισχυρισμούς οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η τράπεζα είχε λογαριασμούς που συνδέονται με τους Ναζί και δεν τους αποκάλυψε, ακόμη και κατά τη διάρκεια ερευνών σχετικά με το Ολοκαύτωμα προ δεκαετιών. Η πρόσφατη έρευνα μιας επιτροπής της Γερουσίας για το θέμα διαπίστωσε ότι η τράπεζα όντως παρεμπόδισε την έρευνα και «ανεξήγητα διέκοψε το έργο» ενός ανεξάρτητου ερευνητή που την επέβλεπε, μεταδίδει το Reuters.

«Οι πληροφορίες που λάβαμε δείχνουν ότι η τράπεζα περιόρισε αδικαιολόγητα την έρευνα και αρνήθηκε να εξετάσει νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκειά της», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Η Credit Suisse υπερασπίστηκε την εσωτερική της αξιολόγηση, λέγοντας ότι η έρευνα δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν τους βασικούς ισχυρισμούς από το Κέντρο Simon Wiesenthal ότι οι αδρανείς λογαριασμοί που εξυπηρετούνται από την Credit Suisse είχαν περιουσιακά στοιχεία από θύματα του Ολοκαυτώματος.

Εκπρόσωπος της AlixPartners, της συμβουλευτικής εταιρείας που η Credit Suisse προσέλαβε για την έρευνα, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ωστόσο, η επιτροπή της Γερουσίας είπε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων ορισμένων λογαριασμών που κατείχαν οι Ναζί στην τράπεζα κατά την περίοδο μετά το 1945.

Η επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι άνοιξε τη δική της έρευνα αφού έλαβε «αξιόπιστους ισχυρισμούς για πιθανά αδικήματα» σχετικά με την εσωτερική έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της παύσης του διαμεσολαβητή που την επέβλεπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Credit Suisse απορροφήθηκε από την ιστορική εγχώρια ανταγωνίστριά της, την UBS, όταν αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας πριν μερικές εβδομάδες.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}