Βροχή τα πρόστιμα για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

 13/09/2024    12 : 40 : 02
ανασφαλιστα1
70 / 100

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τσουχτερά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι, ενώ είχαν πάρει τις πινακίδες για έναν, δύο ή τρεις μήνες δεν επέστρεψαν ψηφιακά τις πινακίδες του στην εφορία. Το λάθος αυτός του κόστισε σημαντικά και συγκεκριμένα όσο τα τέλη κυκλοφορίας δύο ετών. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος που διαθέτει αυτοκίνητο μεγάλο κυβισμού 2.400 κ.ε. στο οποίο αναλογούν τέλη 920 ευρώ και ο οποίος πήρε τις πινακίδες για ένα μήνα και ξέχασε να το θέσει εκ νέου σε ακινησία θα πληρώσει 1.840 ευρώ πρόστιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που ξέχασαν να επιστρέψουν τις πινακίδες τους και διαπίστωσαν στον λογαριασμό τους στο taxis, το πρόστιμο που τους είχε επιβληθεί.

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα. Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Η ανωτέρω επιλογή χρονικού διαστήματος άρσης, εφόσον γίνει, είναι δεσμευτική και δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου, εντός του 2021, άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναλογική καταβολή, δεδομένου ότι η δυνατότητα άρσης παρέχεται μόνο μία φορά εντός του έτους.

Για παράδειγμα ένα κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών και έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν κάνει άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο αφενός διευκολύνει τους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν για κάποιο διάστημα τα οχήματά τους και ταυτόχρονα να τονώσουν τα δημόσια έσοδα.

Στο MyCar η άρση της ακινησίας

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν και σήμερα εφόσον το επιθυμούν να να κάνουν ψηφιακή άρση. Θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCARτης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και να κινήσουν για το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους για διάστημα που θα επιλέξουν.

Με τους κωδικούς TAXISnet θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμαMyCARτης ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Ωστόσο πριν γίνει άρση ,στο όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος. Οσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}