Βρετανία: Σε υψηλό 15ετίας το κόστος δανεισμού

 18/05/2024    05 : 51 : 36
βρετανια
64 / 100

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών αύξησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ), ακολουθώντας την ίδια πορεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα επιτόκια πλέον με μία αύξηση 25 μονάδων βάσης διαμορφώνονται στο 5,25%, ενώ παράλληλα η τράπεζα προειδοποίησε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει πιθανώς σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα. Αντιθέτως με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή την ΕΚΤ, οι οποίες αμφότερες έκαναν τις ίδιες κινήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, η αρμόδια Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΑ δεν υπαινίχθηκε κάτι σχετικά με το τέλος του κύκλου, στο πλαίσιο της μάχης κατά του πληθωρισμού.

Σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, τόνισε ότι θέλει να διασφαλίσει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά, όσο χρειάζεται για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο της του 2%. Ακόμα υπογράμμισε πως ορισμένοι από τους κινδύνους από τις μονιμότερες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο πληθωρισμός της Βρετανίας εκτινάχθηκε το παρελθόν έτος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 41 ετών και συγκεκριμένα στο 11,1%, αλλά σταδιακά και έκτοτε αποκλιμακώθηκε πιο αργά από άλλες χώρες. Τον Ιούνιο ειδικότερα, υποχώρησε μεν στο 7,9%, επίπεδο όμως που ήταν το υψηλότερο μεταξύ όλων των μεγάλων οικονομιών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πτώση του πληθωρισμού στο 4,9% έως την εκπνοή του έτους και ότι δεν θα επανέλθει στον στόχο του 2% πριν από το β΄ τρί- μηνο του 2025.

Κατά την παρελθούσα εβδομάδα, αναλυτές και οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς είχαν προβλέψει ότι τους προσεχείς μήνες θα φθάσουν τα επιτόκια στα επίπεδα του 5,75%, ενώ η ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας, βασισμένη σε πρόσφατες υποθέσεις της αγοράς, εκτιμά ότι αυτά θα υπερβούν το 6%, όπου και θα κορυφωθούν. Μέσα στην προσεχή τριετία κατά μέσο όρο θα διαμορφωθούν στο 5,5%. «Ο πληθωρισμός δημιουργεί προβλήματα σε όσους δυσκολεύονται οικονομικά κυρίως, κι εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε με κάθε μέσον ότι θα υπαναχωρήσει ξανά στο 2% του στόχου», δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας, Αντριου Μπέιλι. Στη χθεσινή συνεδρίαση η ψηφοφορία ήταν 6-3 υπέρ της αύξησης και για πρώτη φορά υπήρξαν για την απόφαση και αντιρρήσεις.

Δύο μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, οι Κάθριν Μαν και Τζόναθαν Χάσκελ, τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης τον Αύγουστο. Η δε Σουάτι Ντίνγκρα θέλησε να παραμείνει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού και από τις αρχές του έτους προειδοποιούσε να μην υπάρξει υπερβολική σύσφιγξη. Αναφορικά, πάντως, με την πορεία του πληθωρισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πτώση του δείκτη στο 4,9% έως την εκπνοή του έτους, όπερ σημαίνει ότι η κάμψη θα είναι ταχύτερη από ό,τι είχε εκτιμήσει τον Μάιο. Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας προσέθεσε πως ο δείκτης θα εξασθενήσει λίγο αργότερα από τα τέλη του 2024 και δεν θα επανέλθει στον στόχο του 2% πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2025, τρεις μήνες αργότερα από όσο είχε αναφέρει τον Μάιο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}