Βρετανία: Πάνω από το 100% του ΑΕΠ το χρέος, για πρώτη φορά από το 1961 !!

 13/09/2024    11 : 16 : 57
βρετανια
68 / 100

Βρετανία: Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ της χώρας, για πρώτη φορά από το 1961, εξαιτίας του υψηλότερου του προσδοκώμενου κόστους δανεισμού, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένου του χρέους των τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, ανήλθε σε 2,567 τρισ. στερλίνες (3,28 τρισ. δολάρια), που αντιστοιχεί στο 100,1% του ΑΕΠ.

Ο κρατικός δανεισμός τον Μάιο ανήλθε σε 20,045 δισεκατομμύρια λίρες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 19,5 δισεκατομμύρια, σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 3 δισεκατομμύρια λίρες σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον Μάιο του 2022, ενώ αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσό δανεισμού τον Μάιο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, σημείωσε η οικονομολόγος της PwC, Ντίβια Σριντάρ. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για ελαφρά μείωση.

«Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών μέσω των αυξημένων πληρωμών τόκων χρέους και των επιδομάτων και φορολογικών πιστώσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό», σημείωσε η Σριντάρ.

Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα παρέμεινε τον Μάιο σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο, με αποτέλεσμα οι traders να αυξάνουν τα στοιχήματα για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στη σημερινή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,7% τον Μάιο, παραμένοντας αμετάβλητος από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης δηλαδή που αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, επιταχύνθηκε αιφνιδίως στο 7,1% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμενόταν ευρέως ήπια αποκλιμάκωση του βασικού δείκτη στο 8,4% και σταθερός δομικός πληθωρισμός.

Τα νέα στοιχεία φαίνεται πως δίνουν μικρό περιθώριο ελιγμού στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία είναι πια ακόμη πιθανότερο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την ταχύτερη νομισματική σύσφιγξη των τελευταίων 40 ετών.

Οι traders ποντάρουν πια σε άνοδο του βασικού επιτοκίου στο 6% μέχρι τον Δεκέμβριο, ένα επίπεδο το οποίο κατά πολλούς πρόκειται να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση. Για τη σημερινή συνεδρίαση δίνεται πιθανότητα 50% για μεγάλη επιτοκιακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ανεβάσει τα επιτόκια επί 12 συναπτές συνεδριάσεις από το 0,1% στο 4,5% και οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 4,75% σήμερα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}