Βρετανία: Μεγαλώνει διαρκώς το κίνημα «Δεν πληρώνω» το ρεύμα

 15/09/2024    03 : 58 : 46
dont pay energy bills
70 / 100

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει το κίνημα «Μην πληρώσετε τους λογαριασμούς ρεύματός σας» στη Βρετανία.

Πρόκειται για ένα κίνημα ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που πλήττει τους πολίτες παγκοσμίως, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα του, ήδη πάνω από 146.000 Βρετανοί πολίτες έχουν υπογράψει, αριθμός που αυξάνεται κάθε δευτερόλεπτο που περνά.

Το κίνημα, στην ουσία, καλεί τους Βρετανούς να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του dontpay.uk: «Είμαστε ένα κίνημα ενάντια στην αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.

Απαιτούμε μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε προσιτό επίπεδο.

Θα ακυρώσουμε τις άμεσες χρεώσεις μας από την 1η Οκτωβρίου, εάν μας αγνοήσουν.

Θα προβούμε σε αυτήν την ενέργεια εάν οι δεσμεύσεις φτάσουν το 1 εκατομμύριο μέχρι τότε».

Μείωση κατά 10% των εισοδημάτων των νοικοκυριών
Τα νοικοκυριά στη Βρετανία θα δουν το κόστος δαπανών τους να αυξάνεται μέχρι και 3.000 λίρες κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εκτός εάν η νέα κυβέρνηση ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, σύμφωνα με έρευνα.

Η ομάδα σκέψης του Resolution Foundation ανέφερε ότι η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας θα μειώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών κατά 10% και θα ωθήσει επιπλέον 3 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

Το thinktank ανέφερε επίσης ότι οι προοπτικές με τα τωρινά δεδομένα για το βιοτικό επίπεδο είναι «σοκαριστικές» και «τρομακτικές», σημειώνοντας ότι χωρίς ενισχυμένη υποστήριξη από το κράτος, η πτώση στο εισόδημα του τυπικού νοικοκυριού θα ήταν διπλάσια από εκείνη που υπέστησαν τα νοικοκυριά στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2000 και χειρότερη από την πτώση της τάξεως του 8% που ακολούθησε το σοκ της τιμής του πετρελαίου στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Δείτε πίνακα του Guardian
Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα που δημοσιεύει ο Guardian, υπολογίζεται ότι άτομα με χαμηλό εισόδημα που μένουν μόνοι τους, θα ξοδεύουν μέχρι και το 116% του εισοδήματός τους για τα ενεργειακά έξοδα του σπιτιού το 2023 με 2024.

pinakas100

Η Lalitha Try, ερευνήτρια του Resolution Foundation, δήλωσε: «Καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δεχτεί μια τέτοια προοπτική, επομένως απαιτείται ριζική πολιτική δράση για την αντιμετώπισή της. Θα χρειαστούμε ένα πακέτο ενεργειακής στήριξης αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών, σε συνδυασμό με αυξανόμενα οφέλη τον επόμενο χρόνο».

Έκθεση, με επικεφαλής τον καθηγητή Michael Marmot, διευθυντή του UCL Institute of Health Equity (IHE), προειδοποίησε ότι το υψηλό κόστος των καυσίμων και η αυξανόμενη φτώχεια βλάπτουν την υγεία και ότι το να μεγαλώνουν παιδιά σε κρύα σπίτια θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες» για πολλά παιδιά και τώρα και στην ενηλικίωση. Τα κρύα σπίτια επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών και προκαλούν και επιδεινώνουν αναπνευστικές παθήσεις και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Με τις τιμές να αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς, το Resolution Foundation είπε ότι τα μέσα εισοδήματα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να μειώνονται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους – επαναφέροντας τα πραγματικά κέρδη στα επίπεδα του 2003. Το βιοτικό επίπεδο πρόκειται να μειωθεί κατά 5% στο τρέχον οικονομικό έτος 2022-23 και κατά ένα επιπλέον 6% το 2023-24 – μια διετή πτώση άνευ προηγουμένου ακόμη και κατά τη διάρκεια των κακουχιών που υπέστησαν κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η ύφεση των μισθών για δύο δεκαετίες ήταν συνέπεια όχι μόνο του σημερινού υψηλού επιπέδου πληθωρισμού, αλλά και της 15ετους οικονομικής στασιμότητας που οφείλεται κυρίως στην ιστορικά αδύναμη παραγωγικότητα, πρόσθεσε το thinktank.

Ο πληθωρισμός, όπως μετράται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, βρίσκεται επί του παρόντος σε υψηλό 40 ετών στο 10,1%, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι θα ανέλθει πάνω από το 13% τον Οκτώβριο. Η προοπτική του κόστους ζωής έχει επιδεινωθεί από τότε που η Threadneedle Street ανακοίνωσε τις προβλέψεις της τον περασμένο μήνα και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 18% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά αντιμετώπισαν ποσοστό πληθωρισμού υψηλότερο από το μέσο όρο, επειδή περισσότερο από το εισόδημά τους δαπανήθηκε για τα δύο είδη που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις πιέσεις του κόστους ζωής – τα τρόφιμα και την ενέργεια. Το thinktank ανέφερε ότι μέχρι τον Οκτώβριο το λιγότερο εύπορο 10% των νοικοκυριών θα αντιμετωπίσει πληθωρισμό 15%.

Πρόσθεσε ότι ελλείψει αλλαγής πολιτικής ή καλύτερης οικονομικής απόδοσης, η απόλυτη φτώχεια – όπου το εισόδημα δεν επαρκεί για τη διατήρηση του βασικού βιοτικού επιπέδου – θα αυξηθεί από 17% σε 22% του πληθυσμού έως το 2024. Το άλμα από 11 εκατομμύρια σε 14 εκατομμύρια θα ήταν η πιο απότομη άνοδος που έχει καταγραφεί.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}