“Βράζει” η Κρήτη: Πήραν τζάμπα τα κόκκινα δάνεια και τώρα τα κοράκια των funds θέλουν να αρπάξουν τα πάντα από τους κτηνοτρόφους

 19/06/2024    12 : 30 : 54
κτηνοτροφοι
70 / 100

Αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας αγροτικών ακινήτων και σταβλικών εγκαταστάσεων, είναι χιλιάδες κτηνοτρόφοι στην Κρήτη.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με αυτό το φόβο ανέρχεται σε περισσότερους από 30.000 σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο η Κρήτη είναι σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω του τεράστιου μεταφορικού κόστους που οφείλεται στη θαλάσσια μεταφορά.

Την παραπάνω καταγγελία αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Μάλιστα, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, έξω από τον Άρειο Πάγο, εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και άλλοι εργαζόμενοι έκαναν δυναμική την παρουσία τους, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, που καλείται να αποφασίσει αν θα νομιμοποιήσει τους πλειστηριασμούς.

Όπως ανακοίνωσε ο ΣΕΚ καλώντας τα μέλη του να παραβρεθούν στη συγκέντρωση, «οι δύσκολες συνθήκες της οικονομικής και της κλιματικής κρίσης δημιούργησαν κατάσταση ασφυξίας στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η νομιμοποίηση των πλειστηριασμών θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον πρωτογενή τομέα. Οι πρώτες κατοικίες, η αγροτική γη, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατευτούν. Είναι οι κόποι μιας ζωής, το μέλλον της υπαίθρου, το μέλλον του τόπου μας».

Το χρονικό
«Τα χρέη αυτά είναι από παλιά, στην πρώην ΑΤΕ. Αλλά είναι και χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Είναι και χρέη που είχαν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Όλα αυτά είναι γύρω στο 1,5 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι κανένα τεράστιο ποσό, αν θέλουν να βοηθήσουν», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Τα δάνειά μας τα έχουν δώσει στα funds. Σχεδόν όλα τα δάνεια. Γιατί η κτηνοτροφία δεν είναι γεωργία, δηλαδή έσπειρες και περιμένεις μία φορά τον χρόνο. Θέλουμε κάθε μέρα χρήματα. Και έτσι αναγκαζόμασταν, ειδικά μετά τα μνημόνια αλλά και πριν απ’ αυτά, και παίρναμε δάνεια», λέει ο συνδικαλιστής. «Αυτά λοιπόν τα δάνεια τα έδωσαν στα funds έναντι πινακίου φακής… Και δόθηκαν μέχρι το πολύ το 20% της αξίας τους αν ήταν δάνεια μεγάλης αξίας. Και μέσα σε αυτά είναι και τα σπίτια μας. Γιατί δε μας έδιναν δάνεια αν δεν είχαμε υποθήκη», λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Έτσι συνεδρίασε ο Άρειος Πάγος για να αποφασίσει αν έχουν δικαίωμα τα funds να κάνουν πλειστηριασμούς ή όχι. «Υπάρχουν αποφάσεις που αναφέρουν ότι δεν το έχουν το δικαίωμα. Αλλά υπάρχουν και αντίθετες αποφάσεις που μας ανησυχούν», επισημαίνει ο Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Εμείς ζητάμε από τον Άρειο Πάγο να νομοθετήσει και να προχωρήσει σε απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των στάβλων μας. Επίσης, στα δάνεια τα οποία έχουμε και έχουν πάει στα funds να διαγράψει τουλάχιστον το 80%. Όσο περίπου δηλαδή τα έχουν αγοράσει τα funds, ενώ άλλα έχουν αγοραστεί και με 5%! Και το υπόλοιπο 20% να το ρυθμίσει για 15 χρόνια να μπορέσουμε να το πληρώσουμε», σύμφωνα με όσα λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Μάλιστα, στην ερώτησή μας για τον μέσο όρο των χρεών των κτηνοτρόφων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, ο Παναγιώτης Πεβερέτος μάς μίλησε για ποσά που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 500.000 ευρώ!

«Παντού υπάρχουν “κόκκινα” δάνεια στους κτηνοτρόφους. Και στην Κρήτη έχουμε, επίσης, πιο βαριά φορτία στην πλάτη των κτηνοτρόφων. Γιατί έχουν πιο ακριβές ζωοτροφές. Έχουν ακόμα πιο φτηνό γάλα κ.λπ. Η Κρήτη είναι σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση απ’ ό,τι είμαστε εμείς», σύμφωνα με τον παλαίμαχο συνδικαλιστή των κτηνοτρόφων. Εξάλλου, προσθέτει τα εξής: «Δάνεια που έχω στα χέρια μου αυτή τη στιγμή ήταν στις 35.000 ευρώ (της παλιάς ΑΤΕ) και έρχονται τώρα τα funds και ζητάνε 250.000 ευρώ! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι έχουν κάνει;». Όπως εξηγεί ο ίδιος, «τα funds από τις τράπεζες αγόρασαν το κεφάλαιο. Δηλαδή, από 250.000 ευρώ που μας ζητάνε τώρα, αυτοί τα αγόρασαν στο αρχικό κεφάλαιο, που ήταν στις 25.000 ευρώ. Δηλαδή, εδώ μιλάμε για φοβερές καταστάσεις»…

Χιλιάδες οι υπερχρεωμένοι κτηνοτρόφοι
«Εκτιμώ ότι, από τους 85.000 αιγοπροβατοτρόφους που κάνουμε δήλωση ΟΣΔΕ, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30.000 εκείνοι που παράγουν και έχουν κάνει επενδύσεις, για να φτιάξουν καλύτερους στάβλους, να εγκαταστήσουν αρμεκτικές μηχανές κ.λπ. Δε λέω γι’ αυτούς που έχουν 50 και 100 πρόβατα και παίρνουν και μια επιδότηση 10.000 ευρώ με τα ιστορικά δικαιώματα. Γιατί να είναι χρεωμένοι αυτοί; Δηλαδή, αυτή η ιστορία καταστρέφει όσους επένδυσαν μετά το 2000. Και επένδυσαν πολλά λεφτά για να φτιάξουν καλούς στάβλους σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, που θέλουν 1,5 τετραγωνικό για το πρόβατο ή το γίδι και μισό τετραγωνικό για το αρνί», λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Καταλήγοντας, ο Παναγιώτης Πεβερέτος χαρακτηρίζει ως εθνική την ανάγκη στήριξης των καταχρεωμένων κτηνοτρόφων: «Παρά τα προβλήματά μας, παράγουμε 1,5 εκατομμύριο τόνους γάλακτος αγελαδινού και αιγοπρόβειου. Παράγουμε πάνω από 500.000 τόνους κρέατος. Από τη φέτα και το γιαούρτι έρχονται στη χώρα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ΦΠΑ στο κράτος πληρώνουμε 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επίσης, 30.000 επιχειρήσεις επιβιώνουν και δουλεύουν με βάση τα δικά μας προϊόντα, 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις και είμαστε κι εμείς 400.000 κτηνοτρόφοι. Αυτή την κτηνοτροφία πάμε να σώσουμε».

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:

(Βίντεο) Φοροαπαλλαγές 58,8 Δις με το Ν 3156/2003 στα κοράκια των πλειστηριασμών

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}