Βιλερουά (EKT): Η αβεβαιότητα του πετρελαίου δεν θα επηρεάσει την πρώτη μείωση επιτοκίων του Ιουνίου

 23/06/2024    02 : 56 : 09
francois villeroy de galhau 1
63 / 100

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα επηρεαστεί από την αβεβαιότητα των τιμών του πετρελαίου και θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, δήλωσε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάσει το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ τροφοδοτήσει τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει «μηχανική» αντίδραση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδας Les Echos που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ερωτηθείς εάν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, απάντησε «όχι – εκτός εάν υπάρξει έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ».

Τα στελέχη της ΕΚΤ συγκλίνουν προς τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου ως την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν τη μείωση του κόστους δανεισμού. Ο Βιλερουά υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας κίνησης, ενώ τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν εκφράσει διάφορες απόψεις για τον κατάλληλο χρόνο, με ορισμένους να λένε ότι είναι μια αυξανόμενη πιθανότητα.

«Από τη στιγμή που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα επιτύχουμε τον στόχο πληθωρισμού του 2% μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος σε όρους δραστηριότητας και απασχόλησης», δήλωσε ο Βιλερουά. «Αυτός είναι ο λόγος για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο».

Ακόμα κι αν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι όλο και πιο βέβαιο, η μετέπειτα στρατηγική της ΕΚΤ είναι λιγότερο σαφής, καθώς οι απόψεις των υπευθύνων χάραξης της πολιτικής διίστανται σχετικά με το πόσο μεγάλη θα είναι η χαλάρωση. Ο Βιλερουά δήλωσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον με «ρεαλιστικό ρυθμό».

«Θα έχουμε πάντα τη δυνατότητα να το προσαρμόσουμε αυτό εάν ένα εξωτερικό γεγονός απειλήσει τον αποπληθωρισμό», τόνισε.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}