Βερβεσός στους δικαστές: “Βρίσκεστε σε αδυναμία να δώσετε πειστικές απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη”

 31/05/2023    11 : 38 : 20
βερβεσος
67 / 100

Τα βέλη του εξαπολύει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, απαντώντας σε ανακοίνωση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης, ενώ από την κριτική του δεν εκφεύγει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

«Τα αριθμητικά στοιχεία επίσημων εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων για τους ρυθμούς απονομής στη δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν αμφισβητούνται με επίσημα στοιχεία αλλά με προσεγγίσεις περί δήθεν ανάγκης ύπαρξης ‘εξιδεικευμένων γνώσεων’ προκειμένου να δικαιολογηθεί η δυσχερής θέση της Ελλάδος στις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης» τονίζεται με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την οποία έγραψε το dikastiko.gr.

«Τότε όχι μόνο δεν δίνονται απαντήσεις αλλά εκτίθενται και οι εμπνευστές της σχετικής ανακοίνωσης» αναφέρεται. «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δώσει απαντήσεις στο μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης. Και ταυτόχρονα την αδυναμία/αμηχανία της να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών» σημειώνει στην ανακοίνωση μέσω του γραφείου Προέδρου, ο κ. Βερβεσός.

Βερβεσός για απονομή δικαιοσύνης: Οι αιχμές κατά Ντογιάκου

“Οι αριθμοί για την απονομή της Δικαιοσύνης προσγειώνουν όσους έχουν στους κόλπους τους κάποιους που βρίσκονται μεταξύ Θεού και ανθρώπων” αναφέρει ο κ. Βερβεσός, παραπέμποντας εμμέσως, πλην σαφώς στις δηλώσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών είπε όπως έγραψε το dikastiko.gr, πως «ο Δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων».

Όπως επισημαίνεται «αυτές παραπέμπουν σε θεοκρατικού τύπου πολιτειακές συγκροτήσεις για τις οποίες δεν έχουμε ακόμα πληροφορηθεί τις απόψεις της ΕνΔΕ, δεν προάγουν την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων, τουναντίον συνιστούν οπισθέλκουσα δύναμη στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής χώρας, που εφαρμόζει το θετικό δίκαιο».

Να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος

Σε κάθε περίπτωση οι δικηγόροι ζητούν να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για όλα τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έστω και με καθυστέρηση αναγνωρίζει την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο προς επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος. Προκειμένου να μην καταστεί τούτο κενό γράμμα, καλούμε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και όλους τους λοιπούς φορείς (δικαστικές ενώσεις και Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων) της Δικαιοσύνης σε συνάντηση στα γραφεία του ΔΣΑ την 8η Μαΐου 2023 και ώρα 16:00΄, για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω στα προβλήματα, που απασχολούν όλους μας και κυρίως ταλανίζουν τον ελληνικό λαό εν ονόματι του οποίου και μόνον απονέμεται αυτή, σε αντίθεση με ανησυχητικές απόψεις περί Δικαιοσύνης που ίσταται μεταξύ Θεού και ανθρώπων» σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

“Οι αριθμοί για την απονομή της Δικαιοσύνης προσγειώνουν όσους έχουν στους κόλπους τους κάποιους που βρίσκονται μεταξύ Θεού και ανθρώπων”

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δώσει απαντήσεις στο μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης. Και ταυτόχρονα την αδυναμία/αμηχανία της να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Όταν τα αριθμητικά στοιχεία επίσημων εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων για τους ρυθμούς απονομής στη δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν αμφισβητούνται με επίσημα στοιχεία αλλά με προσεγγίσεις περί δήθεν ανάγκης ύπαρξης «εξιδεικευμένων γνώσεων» προκειμένου να δικαιολογηθεί η δυσχερής θέση της Ελλάδος στις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, τότε όχι μόνο δεν δίνονται απαντήσεις αλλά εκτίθενται και οι εμπνευστές της σχετικής ανακοίνωσης.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έστω και με καθυστέρηση αναγνωρίζει την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο προς επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος. Προκειμένου να μην καταστεί τούτο κενό γράμμα, καλούμε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και όλους τους λοιπούς φορείς (δικαστικές ενώσεις και Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων) της Δικαιοσύνης σε συνάντηση στα γραφεία του ΔΣΑ την 8η Μαΐου 2023 και ώρα 16:00΄, για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω στα προβλήματα, που απασχολούν όλους μας και κυρίως ταλανίζουν τον ελληνικό λαό εν ονόματι του οποίου και μόνον απονέμεται αυτή, σε αντίθεση με ανησυχητικές απόψεις περί Δικαιοσύνης που ίσταται μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Αυτές παραπέμπουν σε θεοκρατικού τύπου πολιτειακές συγκροτήσεις για τις οποίες δεν έχουμε ακόμα πληροφορηθεί τις απόψεις της ΕνΔΕ, δεν προάγουν την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων, τουναντίον συνιστούν οπισθέλκουσα δύναμη στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής χώρας, που εφαρμόζει το θετικό δίκαιο.

Εκ του Γραφείου

του Προέδρου

της Ολομέλειας των Προέδρων

των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}