Δέκα -τουλάχιστον- οικόπεδα «βαφτισμένα» στο νερό της Βιστονίδας, δηλαδή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, βγάζει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με σύμβουλο την ΕΤΑΔ άρχισε τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Πρόκειται για 10 οικόπεδα στους Νέους Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού, περιοχή ιδιαίτερου κάλλους με πρόσωπο σε όλη τη Θεσσαλονίκη.
Γράφει ο Απόστολος Λυκεσάς, efsyn.gr
Στον ίδιο διαγωνισμό περιλαμβάνονται ακόμη επτά οικόπεδα στο Ανω Σχολάρι του Δήμου Θέρμης, τέσσερα οικόπεδα στον Τρίλοφο του Δήμου Θέρμης, οκτώ οικόπεδα στην Καρδία του Δήμου Θέρμης, δέκα οικόπεδα στη Νέα Αγχίαλο του Δήμου Χαλκηδόνας και τρία παραθαλάσσια γεωτεμάχια στη «Λίμνη Λουρίδι», στην περιοχή Κουτσουνάρι του Δήμου Ιεράπετρας στην Κρήτη.
Τα 10 οικόπεδα των Νέων Επιβατών είναι πάνω από την κεντρική λεωφόρο που συνδέει τις κοινότητες παράλληλα με τη θάλασσα στον μισό μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, από το αεροδρόμιο μέχρι τις παραλίες της Επανομής. Η ιστορία των οικοπέδων έχει οικονομικό, πολιτικό και δικαστικό ενδιαφέρον, αφού ήταν μέρος του ανταλλάγματος που έδινε το Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου για τη λίμνη Βιστονίδα. Τα οικόπεδα τα είχε μάλιστα πουλήσει η μονή στην εταιρεία «Ανθεμιάς Κατασκευαστική Α.Ε.», ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο Αθανάσιος Πάπιστας. Τον κ. Πάπιστα συμπτωματικά τον βρήκαμε κι αυτόν στην ειδησεογραφία αυτών των ημερών αφού μόλις προχθές η Τράπεζα Πειραιώς έβγαζε σε πλειστηριασμό οικόπεδο εταιρείας του στο οποίο υπάρχει κτίριο κατασκευασμένο ειδικά για νεκροτομείο…
Θυμίζουμε ότι το «σκάνδαλο του Βατοπεδίου» (2008-2009) συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή, οδήγησε σε κατάρρευση την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. και έκλεισε τυπικά το 2017, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αθωώνει 14 κατηγορούμενους -όχι πολιτικά πρόσωπα- ανάμεσά τους ο ηγούμενος της μονής, Εφραίμ, και ο τότε δεύτερος τη τάξει, μοναχός Αρσένιος (οι οποίοι είχαν κάνει λίγους μήνες φυλακή).
Στο αθωωτικό σκεπτικό του δικαστηρίου κυριάρχησε η άποψη ότι στις «ιερές συναλλαγές» δεν υπήρχε δόλος αφού οι κατηγορούμενοι πίστευαν ότι η λίμνη τούς ανήκει και έκαναν τις συναλλαγές κατόπιν προτροπής… των πολιτικών προσώπων. Ας σημειωθεί ότι στην ίδια απόφαση αναφερόταν πως «στα παρεμπίπτοντα θέματα το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστονίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο Δημόσιο», ενώ άλλες δικαστικές αποφάσεις ορίζουν ότι δεν έπρεπε να γίνει η ανταλλαγή της λίμνης με οικόπεδα σε όλη τη χώρα.
Τα ακίνητα που δόθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου από τους Νέους Επιβάτες -συνολικά 64 ακίνητα είχαν παραχωρηθεί από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης- πουλήθηκαν στην «Ανθεμιάς Κατασκευαστική Α.Ε.» (70% της ιδιοκτησίας της κατείχε ο κ. Πάπιστας και 30% η «Rassadel», που συνδεόταν με τη μονή).
Η ιστορία της υπόθεσης ως γνωστόν είναι πολύ μεγάλη για να περιγραφεί σε λίγες αράδες. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι εκτός από τα οικόπεδα των Νέων Επιβατών, και αυτά που βγάζει σε πλειστηριασμό το ΤΑΙΠΕΔ στην Καρδία είναι μέρος της ίδιας ιστορίας, αλλά δεν μπορέσαμε να το διασταυρώσουμε και το ΤΑΙΠΕΔ στη σελίδα του δεν δίνει ιστορικό των οικοπέδων.
Αξίζει όμως να θυμίσουμε δύο θέματα που σχετίζονται άμεσα με το σήμερα.
1. Μεταξύ των οικοπέδων που είχαν δοθεί τότε στο Βατοπέδι και πέρασαν στον Πάπιστα υπήρχαν κάποια στην περιοχή της Θέρμης όπου προοριζόταν να χτιστεί το… Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ναι, από τότε κρατά αυτή η συζήτηση, που έφτασε μέχρι τις μέρες μας με την απόφαση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να κατασκευάσει το Παιδιατρικό, αλλά σε οικόπεδο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλη, στο Φίλυρο.
2. Ο κ. Πάπιστας δεν έχει εμφανιστεί έκτοτε, εξάλλου είχε καταδικαστεί ερήμην το 2015 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινές 14 και 7 ετών, για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Προχθές (20/9) το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα διότι βγήκε σε πλειστηριασμό -σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών- οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης με κτίριο κατάλληλο να στεγάσει το νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης (σήμερα η υπηρεσία βρίσκεται στα Διαβατά). Τιμή πρώτης προσφοράς ήταν τα 600.000 ευρώ και η διαδικασία επισπεύδεται από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ουδείς ένοχος
Σε ό,τι αφορά τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, συστάθηκαν δύο εξεταστικές επιτροπές και μία προανακριτική. Η πρώτη εξεταστική (Νοέμβριος 2008) ύστερα από 47 συνεδριάσεις κατέληξε ότι υπήρχαν πολιτικές ευθύνες αλλά μόνο «πλημμελής εποπτεία». Η δεύτερη εξεταστική (Φεβρουάριος 2010) έπειτα από 42 συνεδριάσεις κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με την προηγούμενη (πάντα στα πορίσματα της πλειοψηφίας).
Η τρίτη εξεταστική έφτασε να γίνει και προανακριτική, και η Βουλή παρέπεμψε τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Πέτρο Δούκα στο Δικαστικό Συμβούλιο για απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Η υπόθεση έκλεισε το 2011 με το Συμβούλιο να αποδέχεται την εισαγγελική πρόταση και να παραγράφει το αδίκημα.