(Βίντεο) Κυριάκος Τόμπρας: Το μεγαλύτερο ψέμα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια είναι αυτό που εκστομίστηκε ξανά από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Τρίτη 04/10/2023    05 : 34 : 26
τομπρας3
69 / 100

Το μεγαλύτερο ΨΕΜΑ που έχει ακουστεί ποτέ σχετικά με τα κόκκινα δάνεια είναι αυτό που εκστόμισε για ακόμη μια φορά ο Χρήστος Σταϊκούρας, ισχυριζόμενος, ότι, αν κουρευτούν τα δάνεια των κόκκινων δανειοληπτών, τότε οι ενήμεροι δανειολήπτες θα σταματήσουν να πληρώνουν και αυτοί τα δικά τους, για γίνουν κόκκινα και να πετύχουν και αυτοί να τα κουρέψουν, με αποτέλεσμα, έτσι, κατά τον Χρήστο Σταϊκούρα, να σταματήσουν να πληρώνονται όλα τα δάνεια και να χαθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

Όμως, 10 χρόνια τώρα στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ, δεν βρέθηκε ούτε ένας ενήμερος δανειολήπτης που να σταμάτησε να πληρώνει το δάνειό του, επειδή ο κόκκινος δανειολήπτης συγγενής του, φίλος, συνάδελφος του, κλπ, κατάφερε να κουρέψει το δικό του. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας, ακόμη και στις εκατοντάδες περιπτώσεις των κόκκινων δανειοληπτών που κατάφεραν να μην πληρώσουν απολύτως τίποτα σε τράπεζες και servicers, επειδή δικαιώθηκαν αμετάκλητα στα δικαστήρια.

Πως, λοιπόν, αφού 10 χρόνια τώρα στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ, δεν βρέθηκε ούτε ένας ενήμερος δανειολήπτης που να κάνει πράξη αυτό που ισχυρίζεται ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα βρεθούν, ξαφνικά, εκατοντάδες χιλιάδες ενήμερων δανειοληπτών που θα το κάνουν, αν αύριο, η επόμενη κυβέρνηση, το νομοθετήσει ;;; Και, ιδιαίτερα, εφόσον αυτό νομοθετηθεί κατά την πρόταση της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ, δλδ ο κόκκινος δανειολήπτης να ρυθμίζει το δάνειό του στο διπλάσιο του τιμήματος της αγοράς του από το Fund.

H αλήθεια, λοιπόν, είναι, ότι, ο ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ δεν θα επιλέξει ποτέ να γίνει κόκκινος για να κουρέψει τα δάνειά του, όπως, αντιστοίχως, ούτε ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ θα γίνει ποτέ ενήμερος, επειδή ΄κούρεψε και ρύθμισε τα δικά του δάνεια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ :

Ο Σταϊκούρας δικαιολογεί την πώληση «κοψοχρονιά» δανείων στα funds

Δεν δημιουργούν καμία έκπληξη οι προκλητικές δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα για τα «κόκκινα» δάνεια», που βρίσκονται στην ατζέντα των θεμάτων της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αφού το κόμμα του θεωρεί πως αρκεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του νόμου, που είχε περάσει ως κυβέρνηση το 2021.

Η ωμότητά του όμως ενισχύει τους φόβους για την τύχη των 700.000 σπιτιών, που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας και της σκληρής απόφασης του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των servicers να βγάζουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Ο ίδιος δικαιολόγησε ξεκάθαρα την πώληση «κοψοχρονιά» δανείων στα funds κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ροδόπη, όταν δέχτηκε την εξής ερώτηση από απηυδισμένη κάτοικο: «Eφόσον πωλούνται τα δάνειά μας, τα σπίτια μας, πάμφθηνα στα funds γιατί δεν μπορούν να πουληθούν σε μας, τους ίδιους και να γίνει “κούρεμα”;»

«Είναι εύλογος ο προβληματισμός σας, άστοχος, και θα σας εξηγήσω γιατί. Διότι εγώ που πληρώνω κανονικά το δάνειό μου στην Τράπεζα θα σταματήσω να το πληρώνω» απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, παρόλο που υπάρχουν αποτρεπτικά εργαλεία, που μπορούν να διαχωρίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη και να επιταχύνουν διαδικασίες ρύθμισης.

«Εσείς δεν πληρώνετε και λέτε το δάνειό μου κάνει 100, πουλιέται στα 20, δώσε μου το δικαίωμα να το πάρω στα 30 και τελειώσαμε. Εγώ πληρώνω κανονικά το δάνειο, πληρώνω 100 -το πληρώνω όμως-. Θα σταματήσω κι εγώ να το πληρώνω, δεν θα πληρώνει κανένας τα δάνεια για να πάνε στα 20 και να το πάνε στα 30» επέμεινε ξεκάθαρα ο κ. Σταϊκούρας αν και συγκεντρωμένοι ζητούσαν εξηγήσεις ζητώντας «πουλήστε μου εμένα όπως πουλάτε στα funds» και αντιτάσσοντας την είσοδο ειδοδηματικών κριτηρίων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}