Αύξηση 5% σε μια μέρα και στη τιμή του φυσικού αερίου

 18/05/2024    09 : 32 : 00
φυσικο αεριο
66 / 100

Την ώρα που η αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ για τα επίπεδα της παραγωγής «απογειώνει» τις τιμές του πετρελαίου και επαναφέρει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, την ανηφόρα παίρνουν για μια ακόμη φορά και οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Έτσι, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια εκπλήρωσης το Μάιο ξεπέρασαν το «όριο» των 50 ευρώ, κλείνοντας στα 50,30 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 5,15% σε μια μέρα, ενώ τα συμβόλαια Ιουνίου και Ιουλίου έκλεισαν στα 50,75 ευρώ/MWh και του Αυγούστου στα 51,31 ευρώ/MWh.

Η νέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου αποδίδεται αφενός στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 80 δολαρίων/βαρέλι, αφετέρου στις καιρικές συνθήκες που αυξάνουν τη ζήτηση για θέρμανση.

Όλα αυτά ενώ μόλις πριν λίγες μέρες το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είχε υποχωρήσει σε επίπεδα τιμών προ του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή κάτω και των 40 ευρώ/MWh.

Αυτά τα δεδομένα εντείνουν την αβεβαιότητα στην ενεργειακή αγορά που έχει εγκατασταθεί ως συνέπεια των διαδοχικών κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Για σήμερα Τρίτη 4 Απριλίου η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 126,53 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 102,01 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 180 ευρώ/MWh. Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, πρώτο σε συμμετοχή έρχεται το φυσικό αέριο με ποσοστό 34,34%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 29,09% (31,02% μαζί με της Κρήτης), και έπονται οι εισαγωγές με 16,45%, ο λιγνίτης με 13,90% και τα υδροηλεκτρικά με 2,44%.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}