Αύξηση επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο θέλουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

 19/06/2024    12 : 27 : 47
lagarde
68 / 100

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, προειδοποίησε εκ νέου εκ μέρους των «γερακιών» της ΕΚΤ ότι η πρωτοφανής εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων ίσως πρέπει να συνεχιστεί και το φθινόπωρο.

Σε ομιλία που παραχώρησε ο κ. Νάγκελ τόνισε πως «έχουμε ακόμη πολύ έδαφος να καλύψουμε» και πρόσθεσε πως «ίσως χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια μετά τις θερινές διακοπές». Συντάχθηκαν μαζί του στελέχη των κεντρικών τραπεζών Αυστρίας, Σλοβενίας και Λιθουανίας, ενώ ο επικεφαλής της Τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς, δήλωσε πως η στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική ίσως πρέπει να συνεχιστεί και πέραν του Σεπτεμβρίου.

Τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών τοποθετήθηκαν στο θέμα της νομισματικής πολιτικής μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης, φθάνοντάς το στο 3,5%, και η Κριστίν Λαγκάρντ προϊδέασε την αγορά ότι «είναι πολύ πιθανή» μια ακόμη αύξηση τον Ιούλιο. Το ενδιαφέρον στρέφεται, έτσι, στη συνάντηση που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, για την οποία όμως δεν ανέφερε τίποτε η κ. Λαγκάρντ. Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών εξακολουθεί να προσβλέπει πως η ΕΚΤ θα διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά την αύξηση του Ιουλίου, οι αγορές προεξοφλούν νέα αύξηση και για μετά τον επόμενο μήνα. Βασίζονται στην ελαφρώς προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα. Τα στελέχη της ΕΚΤ ετοιμάζονται για σκληρή διαμάχη στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου γύρω από το αν χρειάζεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις εντός ΕΚΤ.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αποκλιμακωθεί, αλλά η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως παραμένουν «εξαιρετικά αβέβαιες» οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, όπως και στην οικονομία της Ευρωζώνης, που διολίσθησε σε ύφεση μέσα στον χειμώνα. Οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι της Goldman Sachs, αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια. Η Goldman προβλέπει τώρα πως το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 4%, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις κατατείνουν σε παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «το γεγονός ότι εξακολουθούν να αυξάνονται πολύ οι τιμές στην Ευρωζώνη καθιστά απαραίτητες τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και μια γενικότερη τάση για περιοριστική πολιτική». Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 400 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Σλοβενίας, Μποστζάν Βάσλε, χαρακτήρισε πιθανή μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αν δεν έχει υποχωρήσει επαρκώς ο πληθωρισμός. Και ο ομόλογός του της Λιθουανίας απέφυγε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}