Αύξηση επιτοκίων: Κέρδη δισεκατομμυρίων για τις τράπεζες, ασφυξία για τους δανειολήπτες

 31/01/2023    09 : 38 : 41
nautemporiki 1
70 / 100

Σε δύο δισ. ευρώ υπολογίζουν τα κέρδη τους οι τράπεζες σε ετήσια βάση από την άνοδο των επιτοκίων παρά τα έξοδα που αυτή θα προάγει και που συνοψίζονται στην ενίσχυση των αποδόσεων των καταθέσεων και σε ενδεχόμενα νέα κόκκινα δάνεια.

Στο επίκεντρο των σχεδιασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένουν τα επιτόκια ενόψει και της νέας αύξησης που εκτιμάται ανακοινωθεί από την ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου.

Οι εκτιμήσεις λένε πως το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κινηθεί στο 1,5% από 0,75% στην παρούσα φάση. Πάνω σε αυτό το μοντέλο και στις επόμενες αυξήσεις που θα οδηγήσουν ως το Μάρτιο το βασικό επιτόκιο ακόμη και στο επίπεδο του 2,50% (2% ως το τέλος του έτους και πιθανότατα 2,5% το Μάρτιο του 23), οι τράπεζες δουλεύουν τα επόμενα σενάριά τους.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμά πως έχει να πραγματοποιήσει μια δύσκολη αλλά προσεδοφόρα άσκηση αφού δεν είναι μακριά το διάστημα που θα πρέπει οι τράπεζες να δώσουν αποδόσεις στις καταθέσεις οι οποίες μέχρι στιγμής εξακολουθούν να φέρουν σε περίπου μηδενικά επιτόκια μολονότι το σκηνικό έχει αλλάξει.

Ηδη στην Αγγλία όπου η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 2,2% οι αποδόσεις στις καταθέσεις φθάνουν στο 1%.

Πως θα κινηθούν οι τράπεζες:

-To τραπεζικό σύστημα για κάθε 25 μονάδες βάσης αύξησης του επιτοκίου έχει αυξημένα έσοδα από τόκους δανείων 200 εκατ. ευρώ των σε ετήσια βάση.

Εάν υποθέσουμε πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα φθάσει 2,5% στο τέλος της ανοδικής του κούρσας, το ελληνκό τραπεζικό σύστημα θα οφεληθεί περί τα 2,8 δις. ευρώ μετρώντας από την ολοκλήρωση του κύκλου ανόδου και εφόσον αυτός οδηγήσει στα προαναφερόμενα επίπεδα τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν -0,50% όταν ξεκίνησε η άνόδος τον Ιούλιο και η πρώτη άνοδος το οδήγησε κατ’ αρχήν στο 0% .

Συνολικά το επιτόκιο εφόσον φθάσει μέχρι το Μάρτιο του 2023 στο 2,5% θα είναι σα να χει ενισχυθεί για την οικονομία των υπολογισμών 14 φορές από 0,25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο οι τράπεζες θα πρέπει να αφαιρέσουν από αυτά τα κέρδη:

– Tις αποδόσεις των καταθέσεων

– Τις προβλέψεις για τα νέα κόκκινα δάνεια

Σε ότι αφορά τις αποδόσεις των καταθέσεων αξίζει να σημειωθεί πως από εδώ και μπρος εκτιμάται πως τουλάχιστον το μισό της κάθε ανόδου των επιτοκίων, οι τράπεζες θα το αποδώσουν στις καταθέσεις αυξάνοντας τα αντίστοιχα επιτόκια στις προθεσμίες.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις των κόκκινων δανείων είναι ακόμη νωρίς να πούμε. Οι υπολογισμοί θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά περί το τέλος του έτους.

Συνολικά πάντως ο υπολογισμός των εσόδων 200 εκατ. ευρώ ανά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων στέκεται απέναντι στην άνοδο των εξόδων των τραπεζών η οποία διαμορφώνεται με βάση υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών σε 75 με 100 εκατ. ευρώ έξοδα από εδώ και πέρα.

Αυτό σημαίνει πως το κόστος διαμορφώνεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ έναντι των εσόδων 2,8 δις. αυξημένα έσοδα τα οποία προαναφέρθηκαν.

Τι θα καταγράψουν τα αποτελέσματα

Ολα τα παραπάνω αναμένεται να αποτυπωθούν στις απαντήσεις επί των ερωτήσεεων που θα πραγματοποιήσουν οι ξένοι επενδυτές προς τις τράπεζες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αλλά και τις σχετικές προοπτικές οι οποίες κατά το πλείστον είναι εξαιρετικές.

Πιο συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου παρουσιάζει αποτελέσματα η Alpha Bank στις 10 του επόμενου μήνα η Εurobank ενώ στις 11 η Τράπεζα Πειραιώς. Η Εθνική δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ωστόσο η εκτίμηση είναι πως και οι τρεις τράπεζες θα έχουν προχωρήσει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους μέχρι τα μέσα του μήνα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}