Αυτόματη επιβολή προστίμων με διαδικασίες εξπρές σε όσους καθυστερήσουν τη φορολογική δήλωση

 16/07/2024    02 : 41 : 09
forologikes dilwseis
63 / 100

«Αυτόματα» και με διαδικασίες εξπρές θα επιβάλλονται φέτος πρόστιμα από την Εφορία στους «ξεχασιάρηδες», σε εκείνους δηλαδή που θα καταθέσουν καθυστερημένα -μετά το πέρας της σχετικής προθεσμίας- τη φορολογική δήλωση.

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2023 είναι σε εξέλιξη και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «ξεκαθαρίζει» σε όλους τους τόνους πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι φοροτεχνικοί και λογιστές… «γκρινιάζουν».

Όπως επισημαίνουν άλλωστε από το υπουργείο, ήδη έχει δοθεί περισσότερος χρόνος σε σχέση με την αρχική προθεσμία. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δεν αλλάζει είναι ότι εφόσον υπάρξει καθυστερημένη υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα «κοπεί» και το ανάλογο πρόστιμο.

Αυτόματη η επιβολή του προστίμου – Πού διαμορφώνονται
Μάλιστα, τα ποσά των προστίμων θα βεβαιώνονται άμεσα από το πληροφοριακό σύστημα TAXISnet και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους από τη στιγμή που εκείνοι θα ολοκληρώνουν την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Αμέσως μόλις ο φορολογούμενος οριστικοποιήσει και υποβάλει μια εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, κάνοντας κλικ στην ένδειξη «Υποβολή», μαζί με τυχόν επιπλέον φόρο που θα προκύπτει από την εκκαθάριση θα βεβαιώνεται «αυτόματα» και το ανάλογο αυτοτελές πρόστιμο.

Το ποσό του προστίμου διαμορφώνεται στα 100 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και «ανεβαίνει» για όσους ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητεςστα 250 ευρώ αν τηρούν απλογραφικά βιβλία ή στα 500 ευρώ αν τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Μέχρι σήμερα, στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων, οι φορολογούμενοι χρειάζεται να περιμένουν για πολλούς μήνες ή ακόμη και για 1-2 χρόνια τις αρμόδιες ΔΟΥ να ελέγξουν και να εντοπίσουν τις περιπτώσεις αυτές και τελικά να εκδώσουν τις σχετικές πράξεις επιβολής προστίμων. Και εντέλει έφταναν να καταβάλλουν «φουσκωμένα» τα πρόστιμα λόγω συσσώρευσης τόκων εκπρόθεσμης καταβολής από την ημερομηνία που θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση μέχρι και την ημερομηνία της καθυστερημένης βεβαίωσης του προστίμου!

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}