Αυτά τάζουν τα κόμματα για τα ακίνητα…

 18/05/2024    10 : 51 : 15
ακινητα
65 / 100

Για την άμεση δρομολόγηση του προγράμματος “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω” με κίνητρα για παλιούς και νέους εκμισθωτές και την επανεξέταση των όρων επιβολής του συμπληρωματικού αλήθεια όχι μόνο να μην επιβαρύνονται άδικος μικρά μερίδια ιδιοκτησίας δεσμεύεται η απερχόμενη κυβέρνηση εφόσον φυσικά επανεκλέγει. Οι υπουργοί δεσμεύονται επίσης ότι θα σταματήσει και επιβολή πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις αλλά και η αδικία με με τα δημοτικά τέλη που συνεχίζονται να επιβάλλονται σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Από το newmoney.gr

Η αντιπολίτευση επικεντρώνεται στο πρόβλημα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για να προστατεύσει τους ευάλωτους και όχι μόνο.

Στην καθιερωμένη προεκλογική εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ τόσο τα μελή της απερχόμενης κυβέρνησης όσο και οι εκπρόσωποί των πολιτικών κομμάτων ανέπτυξαν το πλεγμα των παρεμβάσεων που εξετάζουν για τα ακίνητα.

Ειδικότερα, οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι παριστάμενοι υπουργοί στην εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ, υπό την προϋπόθεση προφανώς ότι θα επανεκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση είναι οι εξής:

Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεσμεύθηκε να επανεξεταστεί η επιβάρυνση των ιδιοκτητών με μικρά μερίδια σε ακίνητα μεγάλης αξίας που επιβαρύνονται με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, καθώς και το θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για την ασφάλιση των κτιρίων. “Ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως είπε, δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω και της κλιματικής αλλαγής”. Επίσης τόνισε ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν σημαντικά ελάφρυνση για τους εκμισθωτές ακινήτων.

Ανακαινίζω-ενοικιάζω: Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ανήγγειλε ότι σύντομα θα “τρέξει” το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κενών ακινήτων για την επιδότηση της ανακαίνισης τους υπό την προϋπόθεση ότι θα διατεθούν στη μισθωτική αγορά. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη στεγαστική πολιτική που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα προγράμματα που τρέχουν ήδη για άτοκα / χαμηλότοκα δάνεια αγοράς ακινήτου από νέους και για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών σε κατοικίες που μισθώνει το Δημόσιο (πρόγραμμα “Κάλυψη”).

Πλαφόν στα ενοίκια: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι επιβολής του και συνεπώς δεν θα παραταθεί η ρύθμιση για το “πλαφόν” 3 % στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων η οποία όπως σημείωσε τέθηκε προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος “κράχ” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, κάτι που θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις και για τους ιδιοκτήτες.

Δημοτικά τέλη: Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης συμφώνησε στο μόνιμο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να διακόπτεται αυτόματα η χρέωση δημοτικών τελών στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη δήλωση των πολιτών στους Δήμους. “Είναι λογικό και δίκαιο, πρέπει να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία αυτή”, είπε, «καθώς και να επιλύσουμε και άλλα σχετικά θέματα που προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες.».

Πλειστηριασμοί – κατασχέσεις
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι τέως υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές Τρύφων Αλεξιάδης , Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χαρά Καφαντάρη και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η τέως υπουργός Μιλένα Αποστολάκη, αναφέρθηκαν στη σημασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας για τον ελληνικό λαό, παρουσίασαν τις προτάσεις των κομμάτων τους για το στεγαστικό πρόβλημα και δεσμεύτηκαν για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς ενώ τάχθηκαν υπέρ της θέσπισης περιορισμών στην δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η προσφορά στη μίσθωση κύριας κατοικίας, με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες.

Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στράτος Παραδιάς παρουσίασε στους 20 υποψήφιους βουλευτές τα κυριότερα τρέχοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ που είναι:

  • Η μείωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια κατά 10 μονάδες τουλάχιστον. Η κλίμακα φορολογίας των μισθωμάτων είναι η μοναδική φορολογική κλίμακα του φόρου εισοδήματος που δεν μειώθηκε από την σημερινή κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παραδιάς.
  • Η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ που δημιουργεί τεράστιες αδικίες.
  • Η αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών στα ακίνητα στα οποία κόβεται το ρεύμα, ώστε να σταματήσει η παγίδευση ανύποπτων πολιτών σε όλη τη χώρα.
  • Η αποκατάσταση της οικοδομησιμότητας στην εκτός σχεδίου γη, την οποία τα πολιτικά κόμματα αγνόησαν στα προγράμματά τους.
  • Η κατάργηση του πλαφόν 3 % στις αυξήσεις ενοικίων στις εμπορικές μισθώσεις.
  • Η ανάγκη ουσιαστικής κρατικής βοήθειας για την επερχόμενη αναγκαστική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της χώρας.
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}