Αυξημένος κατά 12,5% ο φετινός φόρος εισοδήματος

 15/07/2024    05 : 56 : 06
ααδε
64 / 100

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με τον επιπλέον φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να είναι αυξημένος κατά 12,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση των εισοδημάτων το 2022, ενώ καταγράφεται, όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, και αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων από τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Προφανώς οι διασταυρώσεις στοιχείων για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ λειτούργησε ως φόβητρο για πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν υψηλότερα εισοδήματα για να αποφύγουν τον έλεγχο. Επίσης, από τις φετινές δηλώσεις προκύπτει μείωση των μηδενικών δηλώσεων. Το προηγούμενο έτος είχαν φθάσει στο 51,54% του συνόλου, ενώ φέτος περιορίσθηκαν στο 47,77% των συνολικών δηλώσεων. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των χρεωστικών δηλώσεων, δηλαδή των φορολογουμένων που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Οι λιγοστοί φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία και τα οποία κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ. Τα πρόστιμα αφορούν τους φορολογούμενους που από την εκκαθάριση της δήλωσης έχει προκύψει χρεωστικό αποτέλεσμα με τον φόρο να είναι άνω των 100 ευρώ. Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

• Το 47,77% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 6.422.573 δηλώσεων οι 3.068.063 είναι μηδενικές.

• Για το 16,05% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 410 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

• Το 36,17% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.323.044 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.573 ευρώ.

Η ολοκλήρωση των δηλώσεων σηματοδοτεί και την έναρξη των διασταυρώσεων στους φορολογούμενους με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}