Αυξήσεις επιτοκίων-εισφορών, ακρίβεια και χρέη “στραγγαλίζουν” την ελληνική κοινωνία!
Σε σοκ οι δανειολήπτες και οι επαγγελματίες!
Lagarde (ΕΚΤ): Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο 2023 – Οι κυβερνήσεις να άρουν τα μέτρα στήριξης
Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο 2023, τόνισε η Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.
«Απαιτούνται συγκεκριμένες αυξήσεις επιτοκίου για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά τον πληθωρισμό. Και πρέπει να έχουμε συνέχεια», τόνισε.
H Lagarde έκανε λόγο για υψηλή η συναίνεση στο ΔΣ σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, τόσο της σημερινής αύξησης όσο και της δέσμευσης για νέα αύξηση το Μάρτιο.
« Για μετά τον Μάρτιο θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα», τόνισε.
Οι κυβερνήσεις να άρουν τα μέτρα στήριξης
Μάλιστα, η Lagarde κάλεσε τις κυβερνήσεις να άρουν τα μέτρα στήριξης, καθώς η οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική και η ενεργειακή κρίση ηπιότερη.
Οι κυβερνήσεις τροφοδοτούν με τα μέτρα στήριξης τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να λάβει περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό του, εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Αν και αδύναμη, η αυξανόμενη ζήτηση εξακολουθεί να οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.
Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να μειώνουμε τη δημοσιονομική στήριξη, καθώς τα μέτρα μπορεί να επιδεινώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να απαιτήσουν ισχυρότερη αντίδραση από την ΕΚΤ»,σημείωσε.
Άντεξε η οικονομία
«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα από όσο αναμέναμε στο ενεργειακό κόστος», ενώ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική.
Η ανάκαμψη όμως έχει πολλά εμπόδια (πόλεμος στην Ουκρανία, πανδημία κλπ), σημείωσε.
«Η υποτονική παγκόσμια δραστηριότητα εν μέσω υψηλής γεωπολιτικής αβεβαιότητας συνέχισε να λειτουργεί ως αντίβαρο στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, αλλά η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε η Lagarde.
Η ΕΚΤ εκτιμά ωστόσο ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης επιβράδυναν τις δαπάνες και την παραγωγή.
Κατά 50 μ.β. αύξησε τα επιτόκια της η ΕΚΤ, με… υπόσχεση για νέα αύξηση 50 μ.β. τον Μάρτιο του 2023
Να συνεχίσει την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω.
Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική.
Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση και θα αποτρέψει επίσης τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.
Μείωση του APP κατά 15 δισ. μηνιαίως
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης σήμερα τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη μείωση των τίτλων που διακρατεί το Ευρωσύστημα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP).
Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται με ρυθμό 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός αυτής της μείωσης θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.
Οι μερικές επανεπενδύσεις θα διενεργούνται γενικότερα σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική.
Συγκεκριμένα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα κατανέμονται κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων μεταξύ των συστατικών προγραμμάτων του APP και, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων κάθε χώρας και μεταξύ των κρατών-εκδοτών και των υπερεθνικών εκδοτών.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές εταιρικών ομολόγων που διενεργεί το Ευρωσύστημα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα στρέφονται περισσότερο προς εκδότες που έχουν καλύτερες κλιματικές επιδόσεις.
Με την επιφύλαξη του στόχου της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, αυτή η προσέγγιση θα στηρίξει τη σταδιακή απεξάρτηση των εταιρικών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα από τον άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.
Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης.
Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,00%, 3,25% και 2,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2023.
Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Η μείωση θα διαμορφωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός της θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.
Πράξεις αναχρηματοδότησης
Καθώς οι τράπεζες θα αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.
Δέσμευση
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument –TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμιστούν ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών.
Αυξάνονται επικίνδυνα οι δόσεις των δανείων – Επιτείνεται η αιμορραγία για τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ
Ναρκοπέδιο στο δρόμο προς τις κάλπες αποτελεί για την κυβέρνηση η νέα αύξηση του επιτοκίου από την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde η οποία «στριμώχνει» εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με το Euribor.
Στις 2/2/2023 η ΕΚΤ ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 3%, ωστόσο έρχεται νέο ισχυρότερο πλήγμα καθώς και προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο του 2023, προεξοφλώντας ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα «αγγίζει» το 4%.
Επιπλέον η Christine Lagarde έστειλε σαφές μήνυμα προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να κοπούν «μαχαίρι» τα επιδόματα.
Η κεντρική πολιτική οικονομική σκηνή της Ευρωζώνης στοχεύει στη μείωση της ζήτησης αφού ο περιορισμός της προσφοράς είναι μία πιο δύσκολη διαδικασία.
Η βίαιη άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ συναντά σε λάθος timing την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δύο μήνες πριν από τις εκλογές με τους δανειολήπτες να βλέπουν τον επόμενο μήνα μια αύξηση της δόσης του δανείου έως 200 ευρώ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σε ένα νοικοκυριό με υπόλοιπο στεγαστικού δανείου 150.000 ευρώ και σε εξόφληση 30 χρόνια η μηνιαία δόση από τα 563 ευρώ θα ανέβει στα 770 ευρώ.
Αιμορραγία για τα νοικοκυριά
Όταν το νοικοκυριό δεν έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο θα πρέπει να ανταποκριθεί στις «φουσκωμένες» μηνιαίες δόσεις με τις δικές του δυνάμεις.
Τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανέρχονται περίπου σε 30.000 θα έχουν μία βοήθεια από τις τράπεζες καθώς αναλαμβάνουν να καλύψουν το 50% της αύξησης.
Δηλαδή όταν η αύξηση του επιτοκίου επιβαρύνει την εξόφληση του δανείου κατά 100 ευρώ τα 50 ευρώ θα τα βάλει η τράπεζα και τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα επιβαρυνθεί το ίδιο το νοικοκυριό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο εντάσσουν περίπου 500.000 δανειολήπτες. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό δανειοληπτών που θα δυσκολευτεί στην καταβολή της αυξημένης μηνιαίας δόσης του δανείου.
Σήμερα το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο έχει διαμορφωθεί στο 4,5% όταν το 3% προέρχεται από την ΕΚΤ και το υπόλοιπο 1,5% από την τράπεζα που έγινε η εκταμίευση του δανείου.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εισέρχεται στη τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης με τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Πάντως ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που είχε ερωτηθεί από το ΒΝ για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η άνοδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα από ευτυχή συγκυρία θα επηρεαστεί λιγότερο από το γύρο ανόδου του επιτοκίου διότι τα δάνεια που είχαν εκταμιευθεί από το 2005 σήμερα αποπληρώνουν κεφάλαιο και από το 2010 οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έτρεχαν με χαμηλούς ρυθμού ενώ όσα εκταμιεύτηκαν έγιναν με σταθερό επιτόκιο.
Πάντως όλοι αναγνωρίζουν ότι η άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι κακός οιωνός σε μία οικονομία σαν την ελληνική.